Начало Новини Актуално Няма шанс 150-те млади фермери да си получат субсидиите

Няма шанс 150-те млади фермери да си получат субсидиите

Актуално

По повод скандала, който се разрази преди дни между 150 млади фермери, Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие" относно проекти, анулирани заради липса на документ при кандидатстването по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери", министър Мирослав Найденов заяви в Стара Загора, че няма никакъв шанс да се получат исканите субсидии.

"За съжаление не можем да нарушим регламента, защото рискуваме да изтървем много повече, каза министърът.- Разговарях с представители на тези млади фермери, които ме запознаха с казуса. Това е наследен проблем, когато те са сключвали договори при предишната администрация на Фонд "Земеделие" и предишното министерството. Има пропуски, които на по-късен етап са констатирани. Ангажирах се да проуча абсолютно всички възможности. Колеги ходиха до Брюксел специално за този въпрос. Съжалявам, че тези млади фермери са останали излъгани. Когато можем и Европейската комисия разреши, правим съответните плащания. Давам пример и с тютюнопроизводителите и системата за подпомагане на овцевъдите. Когато отказът е категоричен, аз няма да вляза в ситуацията на моя предшественик, да разпоредя плащания, които да бъдат санкционирани.
Припомням, че писмото, което получихме от ЕК за очаквани санкции от 49 милиона лева е за това, че моят предшественик Валери Цветанов е разпоредил нерегламентирани плащания".
Земеделският министър каза още, че ще има засилен контрол по отношение на яйцата и агнетата преди Великден, пише вестник Старозагорски новини.
Той гарантира,че мерките ще бъдат по-строги от миналата година и няма да се допусне нерегламентирано предлагане на пазара и на агнета, и на яйца.

Още новини