Начало Новини Актуално Няма пари за храна в шест детски градини в Казанлък

Няма пари за храна в шест детски градини в Казанлък

Актуално

Директорките на 6 детски градини от Казанлък, голяма част от тях на делегирани бюджети, заплашиха представителите на местната власт в Казанлък, че ако до началото на май не се преведат средства по сметките им, децата в градините остават гладни. Освен липсата на пари за храна, забавачниците имат дългове към различни доставчици на продукти.

От своя страна кметът на общината Стефан Дамянов упрекна за създадената ситуация Общинския съвет на града, който приел небалансиран бюджет, пише вестник Старозагорски новини.
Още в средата на миналата година директорите на детски градини в Казанлък предупредиха, че сериозно се изостава с плащането към доставчици и има реална опасност те да преустановят зарежданията на складовете им.
Разтревожен от ултиматума на директорките, кметът на Казанлък насрочи среща с тях, на която персонално ще се обсъжда ситуацията с парите във всяко едно от 11-те детски заведения и ще се вземат мерки.
Първата такава среща бе в петък късно след обяд.
Проверка на "СН" показа, че проблемът с финансирането на забавачниците е трудно разрешим. Една от причините е, че Общината е поела да разплаща техни стари дългове от предишни години, в размер на 531 хиляди лева. Към края на април този дълг практически е стопен. Отделно от това заради кризата са сериозно намалели постъпленията в местния бюджет. За първите три месеца на годината те са едва 16%, а финансирането на детските градини е на 30%.
От началото на годината на два пъти всяка една детска градина е получавала по 3 хиляди лева от Общината, поемани са и сметките за ток. Въпреки това направеното е недостатъчно и проблем наистина има, признават общинските финансисти. Като една от мерките за решаването му е възможността за увеличение на таксите в детските градини и ясли. В момента те са 20 и 25 лева месечно. Според изчисленията таксите трябва да се увеличат поне с 10 лева.
Това е сериозна мярка и трудно ще се приеме от общинските съветници, допълват от общинската администрация, като припомнят, че преди година е имало подобно предложение за увеличение на таксата с 5 лева, което е било отхвърлено.  
До края на миналата седмица ситуацията с финансирането на детските градини остана непроменена. От дирекция "Финанси" на Община Казанлък признаха, че на етапа няма пари, които да могат да се преведат. Развитието на проблема предстои.

Още новини