Начало Новини Актуално Няма опасност от скъсване на стената на язовир Бели Искър

Няма опасност от скъсване на стената на язовир Бели Искър

Актуално
Инспекция на язовиир

Няма опасност от скъсване на стената на язовир Бели Искър край Самоков. Това стана ясно след извънредна проверка на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Повод за извънредната проверка станаха публикации, че има реална опасност водата от язовира да наводни Самоков, както и крайните софийски квартали.

Инспекцията показва, че параметрите на язовирната стена и състоянието на съоръжението не са били променени след земетресението и няма място за паника, категорични са експертите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

След трагедията в Бисер имаше спекулации по отношение на сигурността на този язовир и затова избрахме точно него, заяви министър Добрев. Той обясни, че няма никакви изменения на параметрите на язовира след земетресението и няма никаква опасност.

Язовир Бели Искър осигурява питейна вода както за Самоков, така и за околните села и за близо 20% от населението на София. Състоянието на съоръжението се следи непрекъснато. Наблюдава се нивото на водата, а специална система регистрира земни трусове и евентуални изменения на стената.

В инспекцията се включиха още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, заместник-кметът по строителството на Столична община Ирина Савина и административният директор на Софийска вода АД и директор на Веолия вода – България Мариана Итева.

Експертите обясниха, че техническото състояние на язовирната стена е добро. Проблем би могъл да настъпи при силно земетресение от 9 по скалата на Рихтер, в съчетание с високи нива на водата, които преливниците не могат да поемат. В момента капацитетът на язовира се използва на 50%.

Още новини