Начало Новини Актуално Няма опасни мечки в региона на Стара Загора

Няма опасни мечки в региона на Стара Загора

Актуално

Засега няма данни за опасни мечки на територията, контролирана от Регионалната дирекция на горите (РДГ), съобщи директорът на РДГ - Стара Загора, инженерът-лесовъд Петър Заяков. Той уточни, че поради сравнително топлото време през пролетта мечките са се събудили по-рано от зимния си сън, но засега успяват да утолят глада си на хранилките, които поставят ловците или горските надзиратели за подхранване на дивеча.

Именно наличието на храна според директора на РДГ ги правело неагресивни, затова още нямало случаи на нападения върху хора или домашни животни. Скоро се очаква да се появят горските плодове, които са основната им храна и поради това не се очаква тяхното слизане към населените места. Инж. Заяков каза още, че с настъпването на летните горещини мечките се ориентират към районите с по-голяма надморска височина, които по принцип са по-слабо населени, пише вестник Старозагорски новини.
На територията, контролирана от РДГ - Стара Загора, в момента живеят 56 мечки, но се очаква техният брой да нарасне след размножителния период. Тази година няма регистрирани случаи на бракониерски набези към тях. Такива е имало през 2010 г., когато двама бракониери хванали мечка в капан. Животното е било спасено след бързата намеса на РДГ и полицията.

Още новини