Начало Новини Актуално Няма нови случаи на свински грип в област Стара Загора. Заради грип отсъстват 3312 ученици, или 9%

Няма нови случаи на свински грип в област Стара Загора. Заради грип отсъстват 3312 ученици, или 9%

Актуално

Няма нови случаи на заболели от т.нар. свински грип в Старозагорска област, нито пък затворени училища заради бум на заразени с грип ученици, съобщиха вчера от РИОКОЗ. Според информация от Регионалния училищен инспекторат от общия брой на учениците в областта 36 990, отсъстващите заради грип са 3312, което прави 8.95%.

На мястото на заболели учители работят 60 заместващи.
С най-много отсъстващи ученици заради грип са училищата: в Стара Загора - ПГ по ветеринарна медицина "И. Павлов" - със 128 души, или 25.35%, и ПГ "Джон Атанасов" със 101, или 15.49%. В Раднево е СОУ "Г. Милев" - 100 ученици, или 14.31%. В Казанлък с най-много заболели от грип са ХГ "Св.Св. Кирил и Методий" с 89 болни, което е 15.08%, и СОУ "Екзарх Антим I" - със 79 души, или 6.46%. В Гълъбово "първенец" по заболеваемост е СОУ "Св. П. Хилендарски" - 42-ма, или 16.67%.
В прессъобщение до медиите РИОКОЗ съобщава, че нивото на интензивност на епидемичния процес за грип и остри респираторни заболявания от 5 до 25 октомври е в границите между 118.63 и 139.10 при средна за страната през последната седмица - 97.20 на 10 000 души население, пише вестник Старозагорски новини.
Сред наблюдаваните възрастови групи най-висока заболеваемост има при малките деца до 4 години, следвани от възрастта от 5 до 19 години. В тази група процентът - 181.66, е по-малък от средния за страната - 211.12 на 10 000 души.
Независимо от тези успокоителни данни, с оглед на провеждането на текущия надзор на остри респираторни заболявания и грип, РИОКОЗ със, съдействието на началника на РИО, получава ежедневно актуална информация относно процента на отсъстващи ученици от 29 октомври.
Вчера на работна среща на РИОКОЗ и РЦЗ бе актуализиран регионалният план за готовността на област Стара Загора за грипна епидемия/пандемия за 2009/2010 година. На нея бе изготвен и график за срещи с управителите на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и джипитата.
РИОКОЗ предоставя на областната и общинските болници осигурените от здравното министерство антивирусни препарати, съгласно заповед на зам.-министъра на здравеопазването Любомир Гайдов. От РИОКОЗ приканват населението на Старозагорска област да се ваксинира срещу сезонния грип.
Имунизационният кабинет на Здравната инспекция разполага с противогрипни ваксини Инфлувак и Ваксигрип и ще продължава да работи и през ноември. Кабинетът е в стая 103 на първия етаж на РИОКОЗ и работи от понеделник до четвъртък от 9 до 12 часа, а в петък е от 9 до 16 часа.
Директорът на РИОКОЗ д-р Елена Канева напомня, че грипната ваксина е особено необходима за всички възрастни хора над 65 години, за болните с хронични заболявания, за контактните на рискови групи - членове на семейство, персоналът на лечебни, здравни и социални заведения, за лицата от организирани колективи, както и за тези, чиято професия е рискова за заразяване - транспортни работници, армия, полиция, училища, болници.

Още новини