Начало Новини Актуално Няма незаконна сеч в Старозагорско, твърдят от Държавно горско стопанство Стара Загора

Няма незаконна сеч в Старозагорско, твърдят от Държавно горско стопанство Стара Загора

Актуално

В редакцията на вестник Старозагорски новини са се получили читателски сигнали за незаконна сеч в района на село Борилово по пътя за Мечи кладенец. Граждани информираха, че нееднократно са станали свидетели на претоварване на трупи от по-малки камиони на големи. Малките камиони пък излизали натоварени с дървата от черни пътища.

"Добивът на дърва за огрев на територията на Държавно горско стопанство (ДГС) - Стара Загора, се извършва от около 15, избрани чрез тръжни процедури, фирми, които разполагат с всички разрешителни документи за дейността си."
Това съобщи зам.-директорът на старозагорското ДГС инж. Ярослав Ярославов. Той уточни, че точно сега е времето за подготовка на дървата за складиране и затова хората често им сигнализирали за незаконно според тях изсичане на горски масиви.
"Ние непрекъснато правим проверки в района на горското стопанство и засега нямаме случаи на бракониерска сеч", каза още Ярославов. Всички малки камиони, с които отсечените дърва се докарват до местата за пренатоварване, разполагали с т.нар. "превозни билети", които доказват законността на превоза. Същото се отнасяло и за големите камиони, които карали дървата до местата за складиране.
Ярославов обаче изказа благодарност на жителите на Стара Загора и околните села за наблюдателността им, защото не се знаело кога и в кой момент можело да се окажат свидетели на незаконна сеч. По информация на зам.-директора, ДГС - Стара Загора, обхваща около 40 хил. хектара и за неговите служители било практически невъзможно да обхванат изцяло този район по всяко време. Незаконната сеч обикновено се извършвала в тъмната част на денонощието, но именно тогава горската стража била особено бдителна.

Още новини