Начало Новини Актуално Няма нареждане за нови такси при джипитата

Няма нареждане за нови такси при джипитата

Актуално

Не сме получили документ, въз основа на който да се повишат потребителските такси за посещение при лекар или за престой в болница. Аз лично от 2 май ще работя на досегашната такса - 2.70 лева, което се равнява на 1% от досегашната минимална работна заплата. Но ако някой от колегите взема по 2.90, това също не би било нарушение, според мен.

Това каза за вестник Старозагорски новини председателят на Българския лекарски съюз в Стара Загора д-р Георги Бакоев,по повод повишаването на минималната заплата от 1 май т.г. от 270 на 290 лева.
Д-р Живко Желязков, зам. изпълнителен директор на МБАЛ Киркович, съобщи, че по принцип заплащането на престоя в здравните заведения е обвързано с промяната на минималната работна заплата и би трябвало да стане 5.80 на ден, което отговаря на 2% от нея.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че министър Десислава Атанасова ще поиска допълнение към предложените изменения в Закона за здравното осигуряване. Целта е да се запази сегашният размер на потребителската такса за преглед при лекар и за престой в болница. В момента таксата е определена в чл.37, ал.1, т.1 и т.2  от Закона за здравното осигуряване като процент от минималната работна заплата. За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса от 2.70 лв., правителството е предвидило здравното министерство да извърши промени в съответната нормативна уредба. Това обаче не е било направено от предишното ръководство. Очаква се министър Атанасова да внесе в спешен порядък на заседание на правителството посочените изменения в Закона за здравното осигуряване, с които потребителската такса и таксата за престой в болница да останат непроменени.

Още новини