Начало Новини Актуално Няма мераклии за пиар на полигон Змейово

Няма мераклии за пиар на полигон Змейово

Актуално

Недоумение относно пасивността на неправителствените организации в Стара Загора, които трябваше да предложат кандидат за длъжността Старши експерт "Връзки с обществеността" на полигона "Змейово", е изразил пред областния управител Йордан Николов началникът на полигона полк. Сергей Марков.

Една от мерките, предприети от Министерството на отбраната, с които трябваше да бъде убедена обществеността, че полигонът е невинен за обгазяванията на Стара Загора, е свързана с назначаването на щатна работа във военния обект на гражданско лице, предложено от неправителствените организации."От 1 март т.г. щатът е разкрит, но засега назначение няма, защото няма предложение от неправителствените организации", съобщава в писмо до областния управител полк. Сергей Марков.
От пресцентъра на Областната администрация информират, че в тяхното деловодство отделни граждани са започнали да носят молби и автобиографии за иначе добре платената длъжност, пише вестник Старозагорски новини. Желаещите били насочвани към НПО-та, които да преценят и евентуално да предложат кандидатурите им. От пресцентъра припомнят, че кандидатът трябва да притежава минимален образователен ценз "Бакалавър" и ще бъде проучен за достъп до класифицирана информация с ниво "Поверително".
"Очаквам през следващата седмица инструкции от МО как да бъде проведен подборът на лицето, което ще назначим. Вероятно това ще стане чрез конкурс", заявил шефът на полигон "Змейово".

Играта на "прозрачност" - параван!

Към днешна дата НПО-тата (с изключение на едно недоразумение) категорично отказват да излъчат свой представител за пиар на полигона, защото са наясно, че подписвайки декларация за конфиденциалност, той де факто ще е безполезен за гражданството.
"Цялата тази т.н. "позрачност" на полигона с монтирането на камери обхващащи максимум 1 кв.км площ, публикуването на данни за предстоящи изпитания, сателитен мониторинг, плюс пиара, е допълнителният параван,с който се замазват очите на гражданите", коментираха вчера от Инициативния комитет срещу обгазяванията. Миналата седмица те депозираха в Главна прокуратура жалба срещу длъжностни лица, укрили в предходни години информация, свързана с установяване източника на обгазяванията в Стара Загора, вследствие на което са настъпили негативни последици върху околната среда и човешкото здраве. Те са категорични, че договорни ангажименти, поети от предходни правителства и завещани на настоящото, за внос на стари боеприпаси и тяхното унищожаване в България обричат на геноцид близо 200 000 жители от региона.
От Инициативния комитет срещу обгазяванията възнамеряват да поставят ултимативни искания пред депутатите от Старозагорски избирателен район и премиера на Р България с фиксирани срокове. А в случай на нечуваемост ще организират гражданско неподчинение.

Още новини