Начало Новини Актуално Няма да затварят Дом Майка и дете в Стара Загора

Няма да затварят Дом Майка и дете в Стара Загора

Актуално
Георги Узунов

Няма да бъде затворен старозагорският Дом за медико-социални грижи, известен като Дом Майка и дете, категоричен бе директорът му д-р Георги Узунов. След седмица ще има и по-голяма яснота около бъдещето на институцията, предвид стартиралата вече програма на Министерството на здравеопазването за закриване на домовете за деца до три години.

Министерството на здравеопазването предвижда всички деца в домовете да бъдат върнати в биологичните им семейства или настанени в приемни такива през следващите 15 години. В България има 32 дома за деца до 3-годишна възраст. В тях са настанени 2334 малчугани, като по-малко от процент от тях (0.7 на сто) са сирачета, а повече от половината (1260) нямат увреждания.

Финансирането по програмата ще се осъществи по оперативните програми "Регионално развитие" и "Развитие на човешките ресурси". Очаква се по тях да бъдат усвоени над 26 милиона лева. Предвижда се изграждането на семейно-консултативни центрове, в които бременни и майки с деца да получават помощ. Ще се създадат и малки групови домове за около 160 деца с комплексни увреждания, за които трудно могат да намерят приемни семейства. Ще има и детски консултативно-лечебни кабинети и центрове за здравна подкрепа на бременни и майки в риск.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини