Начало Новини Актуално Няма да спират проектите за ВЕИ

Няма да спират проектите за ВЕИ

Актуално

Мораториум върху проектите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) няма да бъде налаган. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на работен обяд с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара. Предстои Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да затегне много режима за даване на разрешение за такива проекти.

Екоминистерството, заедно с МИЕТ, са стигнали до общо разбиране за това, че трябва да се създадат условията за устойчиво развитие – един район, в който би се осъществил подобен ВЕИ проект да бъде оценен от гледна точка за развитие на мрежата, за екологичните аспекти и от гледна точка на опазването на земята, съобщи Агенция Фокус, цитирана от econ.bg.
Не трябва изцяло да се замрази допускането на нови проекти. Надявам се да имаме до голяма степен на яснота за проектите към средата на годината. До момента секторът на ВЕИ беше като хотелите по морето - който пръв вземе парцела, той го прави, без да се съобразява, коментира Трайков. Той обясни, че започнатите вече проекти ще може да бъдат довършени.
Правителството има намерение да построи нова мощност в басейна на Марица Изток, която да използва чисти въглищни технологии. Подобни технологии съществуват, но икономически не са се доказали. България е получила грант от Испания в размер на неколкостотин хиляди евро за предпроектно проучване на възможности за изграждане на подобна мощност. Можем да търсим и европейско финансиране на подобен проект, коментира Трайков.

Още новини