Начало Новини Актуално Няма да се въвежда такса мощност от 1 юли

Няма да се въвежда такса мощност от 1 юли

Актуално

Засега сме сигурни, че няма да се въвежда такса мощност от 1 юли. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Трябва да прегледаме всички ангажименти по т.нар. регулаторна мярка. И най-малките възможности за корекции в полза на крайните цени на потребителите ще бъдат използвани. Имаме разлика в т.нар. база на активите.

Тя е била 12 % за регулаторния период от 2008 година, но има разлика в регулаторната база на активите – заяви Семерджиев. Той обясни, че регулаторните рамки се отнасят за целия регулаторен период. В момента се намираме в средата на втория такъв, предаде Агенция Фокус. Семерджиев посочи, че това също ще бъде елемент на регулаторния одит. Този регулаторен одит не може да започне от днес за утре, той трябва да се подготви – каза Семерджиев. Той отбеляза, че регулаторният одит ще завърши преди да се постановят цените на електроенергията от 1 юли. Промяната в цените най-вероятно ще е надолу. Това ще се определи от анализа на ценовите елементи – каза Семерджиев. Видели сме увеличение на някои от разходите, представени от електроразпределителните дружества, които на пръв поглед видяхме, че не са основателни – каза Семерджиев.
По отношение на аутсорсните услуги на трите електроразпределителни дружества, Семерджиев отбеляза, че и трите компании имат различен подход към външните услуги. По-голям процент на външни услуги имат ЧЕЗ и Е.ОН., а ЕВН използват по-малка част външни услуги. Идеята за използване на външни услуги е да се използват пазарните цени. Намеренията и идеите са - да се намалят разходите като се използват пазарните цени – обясни Семерджиев.
Ще се извършва проверка за това – как използваните външни услуги от ЕРП-тата са повлияли на крайните цени на електроенергията. Според Семерджиев – най-важната част от електросистемата са операторите на мрежи. Те и тяхната дейност не могат да зависят от външни условия – обясни той. Ако са правени по-големи разходи от ЕРП-тата, те са били за сметка на печалбата на компаниите. По думите на Семерджиев – най-съществения елемент е свързан с нормата на възвръщаемост, основните услуги, по които се регулират фирмите.

* * *

Цената на тока може да падне от 1 юли, няма да се въвежда такса за използване на електромер

Токът ще поевтинее минимално от 1 юли 2010 г., съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. В момента комисията подготвя регулаторен одит на трите компании - ЧЕЗ, Е.ON и ЕVN, който трябва да приключи до влизането на новите цени.

Предварителните данни, с които комисията разполага, показват завишени разходи на дружествата ЧЕЗ, Е.ON и ЕVN, които могат да повлияят на цената на тока в посока надолу. Семерджиев отказа да прогнозира с колко точно може да поевтинее електроенергията за бита, съобщи Дарик радио.
Във връзка със съмненията, че компаниите са поверили някои от дейностите си на външни фирми по завишени цени и така са увеличили разходите си, шефът на ДКЕВР коментира, че най-много външни услуги са ползвали  ЧЕЗ и Е.ON, а ЕVN са разчитали повече на собствените си сили.

Задачата на предстоящия регулаторен одит е комисията да се увери дали договорите с тези фирми - така нареченият аутсорсинг - са се сключвали на пазарни цени и дали по този начин са повлияли върху крайните цени за абонатите.
За да се постигне макар и минималното понижение на цената за абонатите, ще трябва да бъдат съкратени разходите не само на енергото, а и на всички компании по веригата - от производството до търговията с електроенергия. Очакванията за намаление в цените не трябва да са големи, тъй като дружествата ЧЕЗ, Е.ON и ЕVN трябва да продължат да съществуват, обобщи Семерджиев. Той потвърди, че така наречената такса Електромер няма да бъде въведена от 1 юли.

Още новини