Начало Новини Актуално Няма да се промяна редакционната политика след покупката на изданията на ВАЦ

Няма да се промяна редакционната политика след покупката на изданията на ВАЦ

Актуално
ВАЦ - БГ Принтинвест

Ние не идваме с идея да създаваме нови марки, а да създаваме силни интернет еквиваленти на вече съществуващите марки. Това обявиха новите собственици на медийна група България, която включва вестниците 24 часа, Труд, 168 часа. ВАЦ Медиа Груп и БГ Принтинвест обявиха, че са подписали споразумение за продажба на всички активи на германската медийна група в България.

Купувачът БГ Принтмедия е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество BG Privatinvest GmbH. Цената на сключената сделка е конфиденциална, обяви един от акционерите Христо Грозев.
„Купуваме 100% от това което се нарича „ВАЦ Медийна група България." Това включва Труд, 24 часа, 168 часа, Седмичен труд, голяма група списания , включва печатница, фирмата за разпространение, целият сграден фонд, който се използва в цялата страна и местните издания", уточни Христо Грозев, цитиран от news.bg.

По думите му няма да се промяна редакционната политика спрямо каквато е била досега. Нашето единствено желание е да има още по-строги правила за стандарти и етика в журналистиката, каза той.
Промените ще бъдат по-скоро в развитието в интернет, което ще е системен проблем при всички печатни медии, обясни той. По думите му развитието на интернет изданията е абсолютно задължително. На този етап няма да се сменят главните редактори на изданията, стана ясно още на пресконференцията.
От своя страна главният редактор на вестник Труд Тошо Тошев каза: Свидетелство за висш пилотаж на собственика на една медия е да намери екип, който да я прави.

Екипът - главен редактор, заместници, репортери трябва да се справя със сложната и динамична работа."
Даниел Руц - другият акционер, заяви от своя страна, че поемането на две от водещите вестникарски заглавия е голямо отговорност  и предизвикателство.
„На практика доверието което получаваме тук е да ръководим тези две водещи издания.
Предизвикателство е да доразвием тези две водещи марки, които представляват истински информационни центрове."

* * *

След като от няколко години германската медийна група ВАЦ подготвяше общественото мнение за оттеглянето си от България, от вчера това вече е факт. С продажбата на вестниците „Труд", „24 часа", „168 часа" и всички активи на пресгрупата ВАЦ на практика напусна пазара на Югоизточна Европа.
Купувач на бизнеса на ВАЦ в България е дъщерна фирма на австрийското дружество „БГ Приватинвест ГмбХ". Това беше първо съобщено на сайта на в. Труд. Компанията е създадена специално с инвестиционна цел в областта на медиите у нас. Нейни учредители са Карл Хабсбург-Лотринген, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата притежават електронни и печатни медиив Холандия. Грозев и Хабсбург-Лотринген са акционери в „Стевиа комюникейшънс" - компанията, която купи през 2009 г. 50% от акциите на телевизия „Европа", пише вестник Пари.
Към настоящата сделка за изкупуване на дела на ВАЦ са били привлечени и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и основен акционер в „Софарма" Огнян Донев, и бившият собственик на TV7 и Общинска банка и също притежател на дял от „Софарма" Любомир Павлов.
Германската „ВАЦ Медна Груп" развива бизнеса си през последните 13 години чрез дъщерното си дружество „Вестникарска група България". В него влизат 2 всекидневника, 7 седмични издания, 9 списания. Освен тях новите собственици ще придобият фирмата за разпространение „Стрела", както и всички имоти на пресгрупата. Най-големият от тях е частта от бившия Полиграфически комбинат, в която се помещават редакциите на всички издания и печатницата.

В медийните среди се говори, че за всички активи ВАЦ са поискали 45 млн. EUR, при условие че разходите на компанията в България паднат с 30%. Дали това е реално платената цена, никой не потвърди до редакционното приключване на броя.
„Не знам цената, а дори и да я знаех, нямаше да ви я кажа", коментира пред в. „Пари" юристът от „Вестникарска група България" Радомир Чолаков. По информация на вестник Пари и главният редактор на вестник Труд Тошо Тошев е продал акциите си в „Медия холдинг" АД, в която мажоритарен собственик е ВАЦ, за 2 млн. лв. Тошев отказа коментар.

Оттеглянето на ВАЦ от България е продължение на политиката на групата да напусне медийния бизнес в Югоизточна Европа. През лятото ВАЦ започна постепенното си изтегляне от Сърбия.
В западната ни съседка пресгрупата държеше 50% от акциите на най-стария сръбски вестник „Политика" и на в. „Дневник" от Нови Сад.

От изказване на управителя на „БГ Приватинвест" Карл Хабсбург - Лотринген става ясно, че австрийското дружество има интерес да навлезе на пазара на сериозните медии в България. Засега не е ясно дали ще има промени при изданията от пресгрупата.
Новите собственици са пожелали да задържат Тошо Тошев за главен редактор на в. „Труд". Служителите на двата големи всекидневника са били предупредени, че предстоят структурни промени.
Сградата на Полиграфическия комбинат, част от която беше собственост на ВАЦ, също е обект на сделката.

  • До момента „Вестникарска група България" ООД (ВГБ) беше собственост на Улрих Хьолшер, който имаше 20%, а останалите 80% се държаха от „ВАЦ-Медийна група България-холдинг". Холдингът от своя страна е100% собственост на австрийското „Остхолдинг ГмбХ", Виена, което пък е дъщерно на „ВАЦ Медиенбетайлигунгс-унд команди тен гезелшеафт ГмбХ", Германия. ВГБ издава вестници и списания на няколко издателства, сред които „Медиа холдинг" АД и „168 часа" ЕООД.
  • Най-големият акционер в „Медиа холдинг" е „ВАЦ-Медийна група България-холдинг", което има 60% от капитала. Главният редактор на „Труд" Тошо Тошев има 6.6% от книжата. „168 часа ЕООД е 100% собственост на „ВАЦ-Медийна група България-холдинг".
  • Според отчета на ВГБ през 2009 г. дружеството има малко над 100 млн. лв. приходи, като оборотът се понижава с 18.5% спрямо 2008 г. Печалбата от оперативна дейност е 2.3 млн.лв., което е 3.5 пъти повече спрямо 2008 г. Въпреки това през 2009 г, ВГБ е.с нетна загуба от 20 хил. лв. спрямо 1.5 млн. лв. отрицателен резултат За 2008 г.
  • Приходите на „168 часа", което издава „24 часа", се понижават с1б.9% на годишна база и през 2009 г. са 27.8 млн, лв. Печалбата от дейността е 178 хил. лв., или с 96.3% по-малко.
  • Издателят на „Труд" „Медиа холдинг" е реализирало 28.3 млн. лв.- приходи от дейността през 2009 г. Спадът спрямо2008 г. е 25.8%. Печалбата от дейността е 477 хил. лв., или с 91.8% по-малко спрямо 2008 г.
  • Нетният положителен резултат през 2009 г. достига почти . 4 млн. лв., като се понижава с 51.1%.

Христо Грозев
Христо Грозев е завършил Американския университет в Благоевград. Основава радиото към университета. През 1994 г. е нает на работа в американската медийна компания „Метро-медия интернешънъл". През 2000 г. той става мениджър на целия радио бизнес на компанията и ръководи 33 радиостанции в 11 държави. През 2004 г. „Метромедия интернешънъл" е купена от ирландската верига „Комуникорп груп". Компанията е собственик на българските „БГ радио", „Радио 1", радио „Нова", Грозев работи във фирмата като директор „Развитие на международните пазари".

Любомир Павлов
Любомир Павлов е бил депутат в Зб-ото народно събрание. Неговото име се нарежда сред най-приближените до бившия кмет на София Стефан Софиянски. Първо е прокурист, а от юли 1996 г. е председател на УС на Столична общинска банка. Павлов е бил собственик нa ТV 7 и вестник „Експрес". В управлението им участие имат съпругата на Павлов - журналистката Диляна Грозданова, и неговият брат - Юлий Пав-лов. През 2008 г. Павлов продава телевизионния канал и всекидневника на издателя и бивш шеф на тотото Ирена Кръстева.

Огнян Донев

Огнян Донев е основен акционер, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на една от най-големите фармацевтични компании у нас - „Софарма" АД. Той е вицепрезидент на Германо-българската индустриално-търговска камара, член на управителния съвет (УС) на БТПП, председател на Националната комисия за корпоративно управление. Наскоро беше избран и за председател на КРИБ. Председател е на Международна търговска камара за България, член на УС на „Евро-фарм", Брюксел и председател на УС на „БГФарма -Българска генерична фармацевтична асоциация".

Още новини