Начало Новини Актуално Няма да съкращават общински служители в Стара Загора. Засега

Няма да съкращават общински служители в Стара Загора. Засега

Актуално

"Все още няма официално решение на правителството с колко ще  "отреже" за заплати и осигуровки служителите от Община Стара Загора като държавна делегирана дейност - съобщи секретарят Николина Горова. - Първоначалните изчисления са за 45 необезпечени бройки. Вероятно ще се наложи да се съкращават хора, което е особено мъчително.

Кметът проф. Светлин Танчев като работодател определя политиката в това отношение. Той подхожда много прeцизно и отговорно в тази посока. Предстои до края на годината около 20 души да се пенсионират. Техните бройки ще "изчезнат" или някой друг да бъде прехвърлен на тяхното място. Има варианти да се мисли върху незаетите бройки. Засега няма място за притеснение."
Николина Горова е категорична, че механичното съкращаване на хора не върши работа на никого. От една страна, това означава влошаване на доставката на услуги, т.е. неспазване на срокове, липсващи звена и пр. От друга страна, следва да се направи сериозна преценка от кои държавни структури да се съкрати повече, от кои - по-малко, пеше вестник Старозагорски новини.
Според г-жа Горова има дисбаланс по отношение на държавната администрация. Съществуват агенции, които са с дублиращи функции. От друга страна, постоянно държавната администрация прехвърля свои функции на общините, които няма на кого по стълбицата да аташират задълженията си. В този смисъл не е целесъобразно да се прилага принципът 20% съкращения от всички. Има логика да се въвеждат нови технологии и така да няма необходимост от човешки фактор. Друга форма е непрекъснато да се увеличава административният капацитет на служителите и по този начин те да поемат повече функции. Но това става с обучение и нови технологии, а не със съкращение на калпак.
В момента общинската администрация, която е от 349 души е задължена да "чисти" стари отпуски от преди 10 години. Това означава непрекъснато някой по отделите да е в отпуск или в болнични. Естествено по този начин се създават големи проблеми при организацията на работата.
В национален мащаб вече стана известно, че "затягайки колана", голяма част от служителите на други общини излизат в принудителни неплатени отпуски. На този етап подобни ходове в Стара Загора няма да се предприемат.
Създава се организация през август, в който повечето граждани са в отпуск и няма толкова работа, голямата част от служителите също да излязат в отпуск. Където е необходимо, ще се дават дежурства.
Администрацията ще почива от 10 до 31 август.

Още новини