Начало Новини Актуално Няма да има положителна промяна на пазара за строителни услуги през тази година

Няма да има положителна промяна на пазара за строителни услуги през тази година

Актуално

строителство криза респект Ивайло Драгонов

Ситуацията в строителния бранш, особено в нашата сфера - високо строителство и съоръжения, остава непроменена. На практика този бизнес отсъства, следователно и проектирането за него също. Клиентите ни са предимно хора от сектора на зърнопроизводството, пивоварни заводи и частни лица, желаещи проекти за къщи, казва Ивайло Драганов, управител на старозагорската проектантска фирма Респект 93.

Основният интерес, показва практиката на фирмата, е към проекти и строителство на силози за съхранение на зърно и зърнобази и това е нормално, защото зърнопроизводителите имат ресурса и сами без дори да участват в проекти по европейски програми, да финансират нужните им съоръжения. В същото време достатъчно европейски програми финансират проекти за селското стопанство, така че раздвижването в този сектор би било сериозна стъпка напред за икономиката ни, смята Драганов.
За съжаление, за разлика от зърнопроизводителите, фермерите в огромното си мнозинство са дребни - гледат до 40 крави и ресурсите им са ограничени. Имахме много запитвания, голям интерес, включително и от по-едри животновъди, които се занимават с овцевъдство, но до поръчки на този етап не се е стигнало, споделя Ивайло Драганов. За разлика от съседна Гърция, където механизацията при доенето на овце отдавна е факт, в България все още изоставаме и по този показател, пише вестник Национална бизнес поща.
Най-интересните проекти на фирмата през последните кризисни години са разширението на Каменица и ПИМ - Хасково, Загорка и Панхим - Стара Загора, Конекс Тива - с. Оризово, КМТ БГ - с. Белозем, три имения край Москва, къща в Гана.

Не виждам откъде би изскочила разумна промяна на пазара до края на годината.

Вероятно наистина трябва да свикнем с по-бавните темпове на бизнеса и по-малките мащаби. За мен единственият ресурс е в селското стопанство, при условие, че нормативната база и изискванията за работа по европейски програми бъдат облекчени до степен, в която стопаните сами ще могат да работят по проекти. Това е необходимо и заради самото развитие на сектора, който за да има бъдеще, трябва да отговори на европейските изисквания,казва Ивайло Драганов.

Още новини