Начало Новини COVID-19 Няма да бъдат променяни сроковете на валидност на зелените сертификати на територията на страната

Няма да бъдат променяни сроковете на валидност на зелените сертификати на територията на страната

COVID-19
 

Не се предвижда промяна на сроковете на валидност на зелените сертификати , които гражданите ползват на територията на страната. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Изискването, което влиза в сила от 1 февруари и е записано в европейския регламент, засяга пътуването в Европейския съюз с цифров COVID сертификат за ваксинация. От 1 февруари сертификатите за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност 270 дни, а за поставена бустерна доза са безсрочни. Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. У нас правилата няма да бъдат променяни, уточни доц. Кунчев.

Министерството на здравеопазването припомня:

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат, които можете да ползвате при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание на европейски регламенти):

За ваксинация срещу COVID-19;За преболедуване на COVID-19, доказано с PCR-тест;За отрицателен резултат от проведено изследване с PCR-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация: При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в ЕС 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС.

***На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като зелен сертификат, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.

*** У нас, като зелен сертификат същият документ може да се ползва в продължение на една година. Само на територията на България за зелен сертификат със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване: Изследването може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 ч. за бърз антигенен тест и 72 ч. - за PCR.

***Този документ може да се използва и на територията на България като зелен сертификат при същите срокове на валидност.

***За зелен сертификат у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

Всички варианти на Европейски цифров COVID сертификат/зелен сертификат могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg.

Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber на Единния информационен портал за COVID-19 www.coronavirus.bg.

Още новини