Начало Новини Актуално НВМС издала незаконосъобразна заповед

НВМС издала незаконосъобразна заповед

Актуално

Само преди няколко часа до нас достигна заповед, подписана от генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов, която е абсолютно незаконосъобразна. Това заяви председателят на областната колегия на Българския ветеринарен съюз (БВС) д-р Трайко Алчев.

Лидерът на частнопрактикуващи ветеринарни лекари в Старозагорско обясни, че поради липсата на сключени договори с частнопрактикуващите ветеринари заповедта нареждала на официалните лекари от районните подразделения на НВМС да издават ветеринарномедицинските свидетелства за придвижване на животните в страната и да въвеждат данните в информационната система.
"Тази заповед противоречи на член 8 от Закона за ветеринарната дейност, според който официалните лекари нямат право да извършват или да участват в дейности, които са обект на контрол от НВМС, а издаването на тези свидетелства е точно такъв обект", бе категоричен д-р Алчев. Той изрази надежда, че заповедта на д-р Войнов ще бъде своевременно отменена.

Според него обаче нямало напрежение във взаимоотношенията между държавата и частнопрактикуващите ветеринарни лекари. Известни проблеми в сектора създавало отлагането на старта на Българската агенция за безопасност на храните заради забавянето на гласуването на второ четене в парламента на съответния закон. Според него бъдещата агенция щяла да стане правоприемник на НВМС и щяла да урежда взаимоотношенията с частнопрактикуващите ветеринарни лекари по задължителната имунопрофилактична програма.
Индивидуалните договори на държавата със специалистите е трябвало да бъдат подписани до края на септември по силата на споразумение между министър Найденов и БВС, но именно забавянето на споменатия закон попречило на този акт. Според д-р Алчев до края на седмицата щяла да се състои среща на министъра на земеделието д-р Мирослав Найденов с Националния съвет на БВС, на която щял да бъде уреден и този въпрос, пише вестник Старозагорски новини.

"Това е особено важно за нас, защото поради факта, че нямаме сключени с държавата договори, от 1 януари всички подписани от нас документи губят законовата си стойност", подчерта д-р Алчев.

Още новини