Начало Новини Актуално Нумизматичен салон 2021

Нумизматичен салон 2021

Актуално

Златото през вековете е темата на тазгодишния Нумизматичен салон 2021, който ще се открие на 7 декември /вторник/ 2021 г. от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей - Стара Загора.

Изложбата е камерна и представя акценти от златната нумизматична колекция на РИМ - Стара Загора.

Най-ранната монета в изложбата е ауреус на Нерон. Ауреус (от латинското наименование за злато) е златна монета в Римската империя, която се равнява на 25 сребърни монети (денари).

През 309 г. император Константин I Велики въвежда в обращение солида, който заменя ауреуса като стандартна златна монета. В изложбата са показани 3 солида на Тиберий II Константин (574-582 г.); Константин VII и Роман II (920-945 г.); Константин VII и Роман и Христофор Лакапини, както и два тремиса (подразделения на солида) на Лъв I и съпругата му Елия Верина.

От X в. наименованието на златната монета е хистаменон номизма, а от XI в. хиперперон. В музея в Стара Загора се съхранява съкровище от 8 хиперперона на Алексий I Комнин и Мануил I Комнин, открити в землището на с. Съединение, община Братя Даскалови, изложени в постоянната експозиция.

В периода след 1284 г. широко използвани за търговски разплащания в цяла Европа до началото на Първата световна война са били дукатите (златни монети) на Венеция. През периода на османското робство в България циркулират златни османски, руски и западноевропейски монети. В изложбата са показани дукат на Белгийската конфедерация (Нидерландия) от 1758 г., сечен в Утрехт и флорин с името на унгарския крал Людовик I Анжуйски 1342-1352 г., с емблемата на Флоренция, цвят на лилия.

Първата златна монета, отсечена в България след Освобождението са 10 лева от 1894 г. с лика на Фердинанд I. Ние експонираме първата златна монета от периода, когато България става Народна република. Отсечена е през 1965 г. във връзка с отбелязването на 1100 годишнината на славянската писменост с ликовете на светите братя Кирил и Методий.

Макар и камерна, изложбата Нумизматичен салон 2021, представя характерни златни монети през вековете, уточнява д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел Нумизматика към РИМ - Стара Загора.

Събитието ще се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки!

Още новини