Начало Новини Актуално НСИ набира още 320 преброители и контрольори за област Стара Загора

НСИ набира още 320 преброители и контрольори за област Стара Загора

Актуално

Предизвикателство е да живееш в интересни времена. А тази година е особено интересна. Освен Ковид, има и три пъти избори. Ние обаче успяхме да подберем подходящ момент за провеждане на преброяването на населението и жилищния фонд и се надяваме, че пандемията няма да му повлияе повече, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски по време на среща с областния управител на Стара Загора Иван Чолаков и секретаря на община Стара Загора Делян Иванов. Преброяването ще се проведе от 7 септември до 3 октомври 2021 г.

В момента НСИ набира допълнителни преброители и контрольори. Кампанията ще продължи до 10 юни включително. Кандидатите трябва да подават заявленията си в общината. Те трябва да са пълнолетни, мотивирани и да имат чисто съдебно минало. В края на август месец всички преброители ще минат през обучение, на което ще се запознаят в детайли с процеса. Графикът за обученията ще бъде качен на сайта на общините и на census.bg. Заплащането ще става по граждански договори, заетостта ще бъде около месец, но няма да е целодневна. Преброителите ще обхождат жилищата на хората между 17 септември и 3 октомври, всеки ден, между 8 и 20 часа.

Преброяването е важен процес и НСИ ще получи пълна подкрепа от областната администрация, ангажира се по време на срещата областният управител Иван Чолаков. Участието в преброяването е информационната основа за регионалните и местните политики за десетилетие напред, подчерта Сергей Цветарски. Затова мотото на Преброяване 2021 е Включи се, защото си важен. Изследването се провежда на 10 години. То единствено дава пълна информация за населението на страната, неговата структура, условията на живот.

Още новини