Начало Новини Актуално Н.П. Джеймс Уорлик в Тракийския университет: За всеки български студент съществува възможност да учи в САЩ

Н.П. Джеймс Уорлик в Тракийския университет: За всеки български студент съществува възможност да учи в САЩ

Актуално

Американският посланик у нас Н.П. Джеймс Уорлик гостува вчера на Тракийския университет. Той се срещна с академичната общност и отговори на поставени въпроси, основно свързани с възможностите на студентите да продължат образованието или специализацията си в страната на неограничените възможности.

Г-н Уорлик уточни, че за всеки български студент съществува възможността да учи в Съединените щати. От известно време той води разговори с министъра на образованието освен в Харвардския университет, където годишната такса е 50 000 долара, младите хора да могат да учат и в местни колежи, където цената е от 500 до 5000 долара. Чрез визите за тези учебни заведения студентите имат шанса да учат, да работят и да спечелят малко пари, пише вестник Старозагорски новини.
През лятото на 2011 г. около 6500 български студенти са били на т.нар. летни бригади в САЩ. Такава възможност ще се даде и за следващото лято.
На зададени въпроси г-н Уорлик уточни, че в САЩ се признават българските дипломи за висше образование (особено от Тракийския университет), че има възможност за специализация по целия спектър от знания, в т.ч. и екологията, и че има отворени магистърски програми на Фондация Америка за България, както и програма за обмен на студенти и на учени, но изискването е за добро владеене на езика. Очаква се нов проект за подпомагане на млади учени и студенти, за научни разработки и пр.
Не без задоволство посланикът съобщи факта, че от всички страни на Източна Европа и Балканите най-голям брой студенти в САЩ са от България.
Бих искал все повече български студенти и преподаватели, бизнесмени и специалисти в различни области на икономиката и науката да пътуват за САЩ, но същото да се отнася и до американците, които да посетят вашата прекрасна древна страна, да се обогатят нашите контакти, каза посланикът.
Ректорът проф. Иван Станков благодари за добрите взаимоотношения, създадени с американските университети, и връчи на посланика почетния знак на университета.
Н.П. Джеймс Уорлик подари на библиотеката луксозно издание Джазът. Пред официалния вход на университета той посади аризонски кедър в близост до порасналото вече дръвче на предишния американски посланик Джон Байърли.
Преди началото на срещата академичното ръководство запозна Негово Превъзходителство с обхвата на дейности и образователни програми, с партньорството с различни американски университети и особено с щатския университет в Айова. Двустранното желание е в следващите години взаимоотношенията да се задълбочат, т.е. все повече българи да посетят САЩ и американците да дойдат в България.
Американският посланик и придружаващите го посетиха ферма за млечно животновъдство в старозагорското село Бъдеще.

Още новини