Начало Новини Актуално Новооткрит център на Одриското царство до Братя Даскалови

Новооткрит център на Одриското царство до Братя Даскалови

Актуално

Стара ЗагораТазгодишното археологическо лято в община Братя Даскалови донесе редица открития и изненади, които обогатяват картината на тракийската древност по нашите земи. Проектът, който спечели Общината, е по програмата финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

В него са включени 8 ОБЕКТА ОКОЛО СЕЛАТА БРАТЯ ДАСКАЛОВИ, ГОРНО БЕЛЕВО, ЧЕРНА ГОРА И ГРАНИТ. Това са надгробни могили и селища. В една от могилите вече е проучена представителна тракийска куполна гробница (при Братя Даскалови), както и тракийско селище при извора Халка бунар до с. Горно Белево, пише Национална бизнес поща. Проектът е изцяло археологически - за проучване на тракийската култура от I хилядолетие пр. Хр. и от римската епоха в района на Чирпанските възвишения - разказва водещият археолог на разкопките ст.н.с. д-р Милена Тонкова от Националния Археологически институт с музей при БАН. - Първият етап на проекта включваше проучването на четири надгробни могили, източно от Братя Даскалови. МОМИНА МОГИЛА - НАЙ-ГОЛЯМАТА И НАЙ-ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА от тях - е разположена на едно възвишение, така че да бъде виждана отвсякъде. В нея през 2008 г. бе разбита тракийска куполна гробница. Това беше и поводът да се направи проектът за проучване и възстановяване на този великолепен архитектурен паметник, един от най-ярките примери колко добри майстори са били траките, пише вестник Национална бизнес поща.
Гробницата е от началото на III век пр. Хр., по това време е съществувал и Севтополис. Тя е градена с големи варовикови квадри (обработени каменни блокове), има малък коридор - античния дромос, и е с великолепно изпълнение на зидарията. Намира се на 500 м източно от Братя Даскалови.
Въпреки че е ограбена от иманяри през 2008 г., но вероятно и още в древността, в нея открихме останки от погребение на възрастен човек и на бебе, а също така и на кон, части от гръцки амфори, няколко много хубави глинени съдове, останки от златотъкан покров или златотъкани одежди. За щастие, НЕЗАВИСИМО ОТ МНОГОКРАТНОТО Й ОГРАБВАНЕ, ИМАМЕ ЧАСТ ОТ ВЕЛИКОЛЕПНА ЗЛАТНА ДИАДЕМА - малък детайл, около З см във височина. Диадемата е била ажурна с растителен украсен орнамент от началото на III век пр.Хр. Досега не ми е известно да е открита такава в Тракия. Тя е с почерк на гръцки ювелир, много е красива.
Разкрихме и вторичен гроб с части от бронзов венец и амфори. А пред входа на гробницата намерихме МЕСТАТА, КЪДЕТО СА ДЯЛАНИ ВАРОВИКОВИТЕ БЛОКОВЕ, И  ИНСТРУМЕНТИТЕ, с които са работили майсторите. Досега такива не са намирани - една огромна кирка и една мотика.
Това е малка гробница с диаметър 3.80 м, вероятно е била към 4 м висока. Тя е първата, която откриваме на юг от Средна гора, в района на Чирпанските възвишения. Тя показва, че тук има същата представителна култура от времето на тракийския цар Севт III, каквато има и в района на Казанлъшката долина.
Всъщност около Братя Даскалови е имало ДРУГ ДИНАСТИЧЕН ЦЕНТЪР, КОЙТО Е БИЛ В КОНТАКТ СЪС СЕВТ III, с района на Севтополис през цялата античност. В района на Чирпанските възвишения има също толкова значителен и мощен център, какъвто има в района на Казанлък и Сливен.
Освен тази могила с гробницата, точно до нея беше проучена една по-малка могила. В нея има следи от раннобронзовата епоха, от началото на III хилядолетие пр. Хр. с 12 погребения, предимно на деца в ембрионална поза и един централен гроб на пет възрастни индивида. Тези погребения принадлежат на т. нар. ям-на култура от раннобронзовата епоха и са от изключително голямо значение както за историята на района, така и за разпространението на тази култура в западна посока.
При проучването НА КАРАКОЧОВАТА МОГИЛА СЕ НАТЪКНАХМЕ НА БОГАТ ГРОБ с погребение през I в. пр. Хр., с който са свързани две монетни колективни находки от времето на идването на римляните в нашите земи.
Освен могилите проучваме и селища. В момента работим на така нар. Селска могила в Братя Даскалови и сме още в началото. Натъкнахме се на вторични гробове от XVIII век, които са много интересни за историята на селото, тъй като това вероятно са гробовете на предците на днешните жители. Надолу тепърва ще проучваме самата могила.

Едно от най-интересните от археологическа гледна точка за историята на края е ПРОУЧВАНЕТО НА СЕЛИЩЕТО ПРИ ИЗВОРА ХАЛКА БУНАР с най-голям дебит в района на Чирпанските възвишения. Това е многопластово селище с няколко археологически хоризонта, от няколко исторически епохи, които са едно върху друго. Проучихме къща от късния неолит, загинала при пожар. Тя е много богата като инвентар с много хубави съдове.
От тракийското селище сме открили 4-5 къщи, 7 пещи за производство на керамика, много останки от едно голямо светилище със следи от извършване на характерни за Тракия и Гърция ритуали и огромно количество находки от гръцки съдове, амфори, монети на Севт III и на много гръцки центрове.

Още новини