Начало Новини Актуално Новогодишна наздравица в Операта на 31 декември

Новогодишна наздравица в Операта на 31 декември

Актуално

В навечерието на Новата година, на 31 декември, от 18.00 часа Държавна опера - Стара Загора ще представи за пети път Новогодишна наздравица в Операта. Празничният концерт е последното голямо музикално събитие за изключително успешната за Държавна опера - Стара Загора творческа 2021 година. Всички зрители, които изберат да започнат своето празнично новогодишно тържество от уютната зала на Старозагорската опера ще имат възможността да повдигнат настроението си с богата и атрактивна програма, представена от великолепните солисти и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Концерта ще дирижира забележителният диригент от Босна и Херцеговина Емир Нуханович, режисьор Славчо Николов, сценичен дизайн и костюми Гендони. Участват солистите на Държавна опера - Стара Загора Ивайло Джуров, Елена Петрова, Симона Кодева, Емилия Джурова, Марин Русинов, Инна Андреева, Тереза Бракалова, както и атрактивната двойка млади оперни певци Велин Михайлов и Лилия Илиева.

Особена чест е присъствието в програмата на именития френски пианист Ерик Бретон, който ще изпълни заедно с Оркестъра на Старозагорската опера Варшавския концерт на Ричард Адинсел. Ще прозвучат популярни увертюри, арии от опери, оперети и мюзикъли на Джоакино Росини, Франц Лехар, Йохан Щраус, Джакомо Пучини, Имре Калман, Ленард Бърнстейн, песни от Стефан Димитров, Франк Синатра и др. Диригентът Емир Нуханович е избрал концертът да завърши с празничната бърза полка от Йохан Щраус На лов.

В цената на билета за Новогодишния концерт е включен кетъринг. По традиция ще бъде разиграна празнична томбола с награди.

Посланиците на музиката - носители на Наградата Свобода на Центъра за мир диригентът Емир Нуханович и пианистът и композитор Ерик Бретон гостуват за първи път на сцената на Старозагорската опера в Новогодишната нощ

Легендарният ЕМИР НУХАНОВИЧ, който побеждава и обединява със силата на музиката

Името на босненския диригент Емир Нуханович нашумява по време на ужасяващата война в Босна и Херцеговина - една от позорните страховити страници в историята на Европа на 20-ти век. Диригентът организира концерти по време на войната и Сараевската филхармония не спира своята дейност дори под падащите над Сараево бомби. Диригентът споделя, че по времето на тези концерти залите са били препълнени и хората са мръзнели заедно с музикантите, но не са се отказвали. Концертната зала е била като храм на музиката и духовна опора на фона на унищожението и кръвопролитията извън нея. Беше рисковано, разкрива той, тъй като можехме да станем мишена. Но залата винаги беше пълна с хора. Музиката се превърна в начин да се противопоставим на насилието.

По време на войната в Босна от 1992 до 1995 г. много музиканти загубват живота си и голям брой музикални инструменти са повредени или унищожени. След войната Емир Нуханович призовава целия свят за помощ да бъде възродена Сараевската филхармония. Светът откликва на неговия глас. Пристигат дарения от Япония, от САЩ, от всички точки на света.

Емир Нуханович посочва два фактора като източник на страстта си към възраждането на музикалното образование. Единият е собственият му опит по време на войната в Босна. През ноември 2008 г. със собствени средства г-н Нуханович основава местно музикално училище за всички възрасти в Босна и Херцеговина. Създава още музикални училища в три града, включително Сараево. Опитът го е убедил, че въпреки различията ни в националност и етническа принадлежност, музиката може да обедини хората в мир. Въз основа на това убеждение, той продължава напред, за да го приложи на практика. Въпреки факта, че мюсюлманите, хърватите и сърбите се бориха до трагичен край по време на войната, той е категоричен, че ще приеме ученици от тези три етнически групи в новите си училища.

През 2008 г. основава Фондация за изкуства и образование, както и Първото частно музикално и балетно училище Амадеус. Заема се с набиране на дарения на музикални инструменти за даровити деца от Босна и Херцеговина.

Федералното министерство на образованието, науката и културата го награждава през 1997 г. за специален принос в развитието на музикалната култура в Босна и Херцеговина. През 1998 г. той е удостоен и със Sarajevo 6th April Award за специални заслуги в организирането на музикални събития по време на войната в Сараево.

Списание Business Magazine го обявява за АРТ МЕНИДЖЪР за успешното създаване и управление на Филхармоничния оркестър-Сараево.

През 2001 г. в Неапол, Италия е награден със Златна палка за приноса му в дългогодишното културно сътрудничество между Италия и Босна и Херцеговина. Международният център за мир му присъжда наградата Свобода за приноса му към хуманизма и правата на човека в Босна и Херцеговина, Европа и света.

ЕМИР НУХАНОВИЧ e роден в Кониц, Босна и Херцеговина. Завършва Музикалното училище в Белград през 1981 г. Завършва кларинет в Музикалната академия в Сараево, където получава и следдипломна степен. В същото време учи дирижиране в Скопие, Прищина и Сараево.На конкурси за ученици и студенти по музика в Югославия през 1981 и 1983 г. печели първа награда като солист, а също и като член на камерно трио на Музикалната академия-Сараево.

През 1992 г. основава Военния оркестър на Република Босна и Херцеговина. През 1993 г. възобновява филхармоничния оркестър на Сараево и остава като директор до 2008 г.

През 1997 г. отива в Ню Йорк, където получава диплома по арт мениджмънт.

Като солист и диригент гостува на сцените на Мюзикферайн, Виена, Инсбрук, Залцбург (Австрия); Париж, Перпинян, Ла Рошел (Франция); Рим, Венеция, Равена, Фарфа, Фермо, Остия (Италия); Истанбул (Турция); Шчечин (Полша); Стокхолм, (Швеция); Лисабон (Португалия); Цюрих (Швейцария); Валенсия (Испания), Ню Йорк, Дейтън, Лейк Плесид (САЩ), Любляна (Словения); Кипър, Осло (Норвегия), София, Пловдив (България), Харков (Украйна), Хирошима (Япония).

Освен това е бил художествен ръководител на филхармоничния оркестър-Сараево, професор в Музикалната академия в Сараево и професор в Педагогическата академия в Мостар.

От 2009 г. е гост като главен диригент в New Europe Symphony Orchestra.

През 2013 г. в Истанбул поставя и дирижира първата босненска опера Хасанагиница в Истанбулската държавна опера и балет, както и дирижира концерт за бежанците от Сирия със Симфоничния оркестър на Джемал Решит Рей Истанбул.

Награден е с наградата Es-Seyyid Osman Holusi Efendi Vakfi за художествена дейност през 2013 г.

Емир Нуханович записва голям брой CD и DVD с класическа музика и духовна ислямска музика.

 

ЕРИК БРЕТОН - еклектичният композитор и виртуозен пианист, чийто музикален език е извън стандартите

Ерик Бретон е роден в Авиньон, Франция, където учи пиано, хармония и контрапункт.

Студент по пиано на г-жа Елен Варсеги, по-късно учи композиция и оркестрация при Иван Жулиен и оркестрово дирижиране при Ернст Шеле. Продуктивен и еклектичен композитор, Ерик Бретон използва различни формации и неговите творби се изпълняват в международен план, било то пред папа Йоан Павел II или американския президент Бил Клинтън, благодарение на престижното сътрудничество с Йехуди Менухин, Морис Жар, Емир Нуханович и др.. През 1996 г. получава наградата Свобода за защита на правата на човека и хуманизма в Босна и Херцеговина.

Посланик на изкуството и културата на град Авиньон през 1994 г., Ерик Бретон е и почетен член на филхармоничния оркестър на Сараево.

Освен композирането на инструментални произведения, той има огромна страст към гласа, композира над сто песни по текстове от Петрарка до Кристиан Бобин, но също и от Виктор Юго, Пабло Неруда, Фредерик Мистрал и много други...

Кариерата ми като музикант, било то на пианист или композитор, винаги се ръководеше от открития и възможности, които се стремях да грабна без предразсъдъци. Музикалните, човешките и културните срещи са оформили личността ми, всички те оставят своя отпечатък - споделя Ерик Бретон в своята уеб страница.

Моят музикален език не беше изграден върху академична основа. Базиран е на комбинации, които винаги са ме вдъхновявали, понякога крачейки по неочаквани нови пътища. Именно този еклектизъм, който се твърди, че има в моите произведения, винаги ми е показвал пътя към напредъка и постиженията. Нищо в музиката не ми е чуждо, това е моята страна, моят хляб насъщний и най-вече свещения път, по който реших да тръгна с плам и въодушевление. Имах късмета да започна като популярен шоу пианист на 16 години, докато моите преподаватели в музикалната академия все още напразно се опитваха да ме накарат да се побера в някакви рамки.

Това беше повратна точка да стана отворен към по-широк свят, който игнорира вековните забрани, принадлежности и изключения. Откриването на джаза тогава беше ферментът на еволюцията, който ме върна към класическата и съвременната музика на около 30-годишна възраст. Надарен с неутолимо любопитство, солиден аналитичен ум и първична чувствителност, беше лесно да черпя от многобройните си приключения материала на собственото си изразяване.

Великите също белязаха това нетипично пътешествие, Ернст Шеле, Иван Жулиен, Лорд Йехуди Менухин, Михел-Анхел Естрела, Морис Жар и много други. Някои бяха мои учители, други бяха мои партньори, но всички ме обогатяваха със своя пример, своята човечност и любовта си към изкуството.

Мюзикъли, комични опери, кантати, мелодии са моето ежедневие, а най-големите ми бъдещи проекти ме водят към операта - най-голямото постижение. Вкусът към езиците и пътуванията ме накара да композирам на латински, провансалски, английски, немски, италиански, испански, португалски, сърбохърватски и разбира се на френски. След като бях един от първите френски музиканти, използвали синтезатор, и след като дълго ходех по залите на някои от най-големите звукозаписни студия, за мен беше естествено да проследя различните еволюции на компютърните технологии, приложени към музиката. Еволюции, които ме карат днес да си сътруднича с проекта за изкуствен интелект AIVA, алгоритъм за музикална композиция. Но това е само едно начало...

 

31 декември (петък) 18.00 ч., сцена Опера


НОВОГОДИШНА НАЗДРАВИЦА концерт
Диригент Емир Нуханович /Босна и Херцеговина/
Със специалното участие на Ерик Бретон /Франция/ - пиано
Солисти: Ивайло Джуров, Елена Петрова, Емилия Джурова, Симона Кодева, Тереза Бракалова, Велин Михайлов, Лилия Илиева, Инна Андреева, Марин Русинов
Концертмайстор Паулина Захариева
Оркестър на Държавна опера-Стара Загора
В програмата: Варшавски концерт от Адинсел, На лов от Щраус, увертюри, арии, дуети от опери, оперети и мюзикъли на Росини, Пучини, Офенбах, Гуно, Лехар, Калман, Бърнстейн,песни на Франк Синатра, Стефан Димитров и др.

Програма

1. Джоакино Росини - Вилхелм Тел - Увертюра

2. Ричард Адинсел - Warsaw concert (Варшавски концерт) за пиано и оркестър

Солист Ерик Бретон

3. Франц Лехар - Паганини - Ария на Анна Елизе Liebe du Himmel auf Erden…

Изпълнява Елена Петрова

4. Имре Калман - Царицата на чардаша - Ария на Силва - Heia, in den Bergen…

Изпълнява Елена Петрова

5. Имре Калман - Баядерка - Дует на Мариета и Луи-Филип - Shimmi…

Изпълняват Лилия Илиева и Велин Михайлов

6. Имре Калман - Графиня Марица - Дует на Марица и Жупан - Komm mit nach Varasdin

Изпълняват Лилия Илиева и Велин Михайлов

7. Имре Калман - Графиня Марица - Ария на граф Тасило - Komm Zigany

Изпълнява Марин Русинов

8. Франц Лехар - Джудита - Ария на Джудита - Meine Lippen

Изпълнява Емилия Джурова

9. Жак Офенбах - Хофманови разкази - Баркарола - Belle nuit, o nuit d’amour

Изпълняват Емилия Джурова и Тереза Бракалова

10. Шарл Гуно - Фауст - Рондо на Мефистофел - Le veau d'or…

Изпълнява Ивайло Джуров

11. Джакомо Пучини - Бохеми - Ария на Мими - Si, mi chiamano Mimi

Изпълнява Елена Петрова

12. Йохан Щраус - Прилепът - Увертюра

13. Never enough /Никога не е достатъчно/

Изпълнява Тереза Бракалова

14. Стефан Димитров - Сънят на Пилат - Песен за любовта

Изпълняват Инна Андреева и Марин Русинов

15. Франк Синатра - My way

Изпълнява Ивайло Джуров

16. Ленард Бърнстейн - Кандид - Ария на Кунегонде - Glitte and be gay

Изпълнява Симона Кодева

17. Франческо Сартори, текст Лучо Куарантотто - Con te partirò /Ще си тръгна с теб/

Изпълняват Емилия Джурова и Марин Русинов

18. Йохан Щраус - На лов оп. 373

 

Във връзка със заповед No РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването в салона на Държавна опера - Стара Загора зрителите влизат:

след представяне на зелен сертификат или отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR за COVID-19 или бърз антигенен тест до 48 часа преди влизане в обекта.

 

Предварителна продажба на билети:

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА:

Сграда Опера (Южен вход),

бул. Митрополит Методий Кусев № 30

тел.: 042 622 431, 0885 509 829, 0887 444 360

понеделник - петък: 8:00 - 20:00 ч.

събота - неделя: 10:00 - 18:00 ч.

БИЛЕТНА КАСА ХАСКОВО: ул. Веслец №1

тел.: 0888 63 58 84

БИЛЕТИ СЛИВЕН: тел.: 0898 23 09 88

Онлайн https://tickets.operasz.bg/

 

https://operasz.bg/

https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora

Още новини