Начало Новини Актуално Ново футболно игрище ще има Стара Загора

Ново футболно игрище ще има Стара Загора

Актуално

В Стара Загора бе поставено началото на една немного голяма, но важна за младежта и гражданите инвестиция - изграждане на футболно игрище за малки вратички. Това е един успешен проект на Министерството на физическото възпитание и спорта, заедно с Българския спортен тотализатор и инициативата на г-н Живко Тодоров, който ще бъде реализиран на територията на Стара Загора - каза министър Свилен Нейков.

- Искам да припомня, че премиерът Бойко Борисов предостави чрез "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" необходимите средства за реновиране на осветлението на стадион "Берое". Освен това ще продължим с изграждането на спортните обекти в Стара Загора, за да можем един ден отново да се похвалим с неподобрения години рекорд 12.21 м на Йорданка Донкова на 100 метра с препятствия. Дай Боже от Стара Загора да излизат такива известни спортисти, които да прославят родината ни и да се гордеем с тях.

Игрището се намира в югоизточния двор на ГПЧЕ "Ромен Ролан". Размерите му са 40/18 м, с изкуствена настилка, произведена от белгийската фирма "Дона". Височината на тревата ще бъде около 5 см. Изпълнява се по специална технология, която е от пясък и гранули. Осветлението ще бъде на четири места по три прожектора по 400 вата. Новопоставената ограда ще бъде с височина 5 метра, пише вестник Старозагорски новини.
Действителната работа по проекта ще започне през идващата седмица и ще приключи до 20 август 2011 г. Стойността е 98 000 лв. Проектанти са арх. Петър Влахов и инж. Ангел Стоманярски.

Игрището ще се ползва преференциално от учениците на ГПЧЕ "Ромен Ролан", от спортните клубове "Берое" по борба - класически и свободен стил, СК "Недьо Ранчев" по джудо, Бадминтон, Вдигане на тежести "Аполон" и всички други клубове, които са в зоната на БСФС. С преференция ще се ползва и отборът на Съюза на глухите, който участва в републиканско първенство. Свободното време ще бъде отдадено за ползване от граждани. Засега заплащане няма да има.
На събитието присъстваха министърът на физическата култура и спорта Свилен Нейков, народният представител Живко Тодоров, областният управител Йордан Николов, директорът на ГПЧЕ "Ромен Ролан" Иванка Сотирова, много треньори и спортисти от спортни клубове и др.
Като домакин на форума, кметът на общината проф. Светлин Танчев благодари на спортното министерство за инициативата и за грижата към масовия спорт, както и на Съюза на глухите, който прояви интерес и подкрепи проекта.
Градоначалникът припомни, че в края на миналата седмица по инициатива на младежите на Политическа партия ГЕРБ беше открита нова спортна площадка, която привлече вниманието на младите гимнастици.
Като един от инициаторите и двигателите за осъществяването на този проект, областният лидер на ГЕРБ и кандидат за кмет на Стара Загора Живко Тодоров благодари на министъра "за това, че се обърна с лице към Стара Загора и помогна за осъществяването на този проект, както и в Община Раднево, където ще започне ремонт на баскетболната зала. Радвам се, че в Стара Загора се развива аматьорският и масовият спорт и конкретно футболът на малки вратички, към който има изключително висок интерес. Благодаря на Община Стара Загора за бързата реакция и за добрия проект, който подготвиха".
На импровизиран брифинг министър Нейков съобщи, че ще продължи изграждането на площадки за масов спорт, където могат спокойно родителите да пуснат децата си да играят и спортуват. Имам предвид в парковете да изграждаме т.нар. фитнес-уреди, за да може децата да тренират на тях. Ние трябва да ги изведем на тези фитнес-терени, за да могат да си починат от компютрите.

На въпрос за становище на министерството по отношение на предложението базата на УСШ да се предостави на клуба по бадминтон министърът заяви, че все още няма отговор, тъй като е необходимо мнението на министъра на образованието, на експертите и специалистите в тази посока. Принципно спазваме закона.

Още новини