Начало Новини Актуално Новият Закон за горите ще направи възможна най-голямата реформа в сектора

Новият Закон за горите ще направи възможна най-голямата реформа в сектора

Актуално

Готов е проектът на нов закон горите, който предвижда създаване на един горски холдинг с шест предприятия. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща в гр. Стражица на тема „Горите в област Велико Търново-настояще и бъдеще”.

Той отбеляза, че това е най-голямата реформа, която ще бъде направена в горския сектор. Тя ще засегне, най-големя ресурс, които управлява държавата.

„Преди проектозаконът да бъде внесен в Народното събрание се предвижда да се проведе широко обществено обсъждане, всички добри и градивни предложения са добре дошли и бъдат отразени”,  увери министърът. „Във Великотърновско съм да чуя мнението на представителите на една от областите  с най-висок процент на недържавна собственост – 42% от територията на регионалната дирекция.
Министър Найденов информира, че в изготвения нов проект на закона за горите, в момента е на междуведомствено съгласуване. С него се предвижда реалното разделяне на стопанското управление от контролната дейност в горите. Стопанската дейност в горите ще се извършва от шест предприятия, които ще се намират по шапката на един холдинг. Контролът над дейността в тези територии ще бъде поверена на независим горски инспекторат. Той няма да е обвързан със стопанските резултати на предприятията и ще бъде разположен на териториите на сегашните 16 регионални дирекции по горите.
Министърът коментира и казуса с царските гори, като припомни, че искът за възстановяване на държавата на върнатите над 16 хиляди декара гори на Симеон Сакскобурггостки е внесен в съда още преди половин година. Той информира, че във връзка с искането на Сакскобургготски за извършване на санитарна сеч във възстановените му гори, е разпоредил проверка, която показва, че към момента такова сеч не е необходимо да бъде проведена. И увери, че в случай, че се наложи извършването на санитарна сеч на тези територии, тя ще бъде разрешена. Проверката е направена от експерти от Изпълнителната агенция по горите и от независими лесовъди.

Предвижда се още и да бъде сложен ред в заменките. „Тези режими по изваждане от държавен горски фонд и преотреждането му за други нужни, ще бъдат разписани така, че да не остави впечатления, че държавата е ощетена, а някой облагодетелстван”, заяви министър Найденов. Той съобщи, че новият закон за горите е пуснат за междуведомствено съгласуване.

Още новини