Начало Новини Актуално Новият собственик на ТЕЦ 3 има интерес към нова мощност

Новият собственик на ТЕЦ 3 има интерес към нова мощност

Актуално

ContourGlobal има интерес към изграждане на нови мощности в комплекса Марица-изток, който обаче е зависим от стратегическо решение на българското правителство дали ще има такaва мощност и на коя площадка, заяви на пресконференция Гари Левсли, изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица Изток 3.

Той припомни, че предишните собственици на централата от Енел са правили предпроектно проучване за изграждане на 600-мегаватова мощност и ако на държавно ниво се реши, че площадката на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 е подходяща, те ще бъдат много заинтересувани, пише вестник Старозагорски новини.
Интересът на ContourGlobal към нови мощности е свързан с износ на електроенергия към Турция, подчерта главният изпълнителен директор на компанията Джоузеф Бранд. Фокусирани сме върху пазари с висок растеж, където са нужни нови електроцентрали, добави той.
В България има либерализиран модел за изграждане на нови мощности. Ако те искат нова, могат да започнат утре и да я изградят за две години. Само че те трябва да решат въз основа на преценката колко ще им струва и за колко могат да продават електроенергията според развитието на пазара, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Според него такъв е подходът при изграждането на два нови блока в ТЕЦ Марица-изток 2, където няма да има дългосрочни договори, няма да има гарантиран пазар, ще има риск, поет от инвеститора.
Министър Трайков припомни, че за всяка електроцентрала има квота за свободния пазар и ТЕЦ 3, както и новата Ей и ЕС Гълъбово, имат дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. Те са отпреди влизането на България в Европейския съюз и приемането на либерализационните пакети, което е предимство за тях. Така че това е едно предимство за тях, каза Трайков. Разбира се, нищо не пречи те да изнасят, отбеляза той.

Още новини