Начало Новини Актуално Новият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов също е за сливане на болниците

Новият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов също е за сливане на болниците

Актуално
болница

Каква е съдбата на двете държавни болници в Стара Загора, попитаха от парламентарната трибуна в петък старозагорският депутат Иван Иванов и зам.-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Ваньо Шарков. Отговори им д-р Стефан Константинов в първото си участие като министър в парламентарния контрол.

В началото д-р Константинов припомни, че проблемите около двете болници са поне от 11 години, което е доказателство за ограничените възможности на държавата в управлението на лечебни заведения, преобразувани в търговски дружества.

„Запознат съм с проблема, в Областната здравна карта има предложени два варианта - вливане или сливане, тоест обединение или сливане една в друга. Но и в двата случая това няма как да се случи без решението на Общинския съвет и акционерите. Както знаете, едната болница е изцяло държавна и аз съм й принципалът. Другата е с 51 на сто държавно участие и по никакъв начин там нищо не мога да направя без ОбС“, заяви министърът и продължи: “Ако колегите, обществеността на Стара Загора искат да имат модерна Университетска болница, трябва да вървят по пътя към сливане на двете лечебни заведени. Затова винаги ще могат да се намерят поощрения. Вече се чуват гласове, макар и неофициално, че Университетската болница в Стара Загора идва множко за държавата, особено при невъзможността да се справят с решението... Аз оставям на тях да вземат мъдрото решение,а то е просто - трябва да бъде в интерес на гражданите на Стара Загора, а не на шепа хора, които, сигурен съм, всячески ще се противопоставят. Две болници означава две администрации, два апарата, естествено е, че хората от тези структури няма да подкрепят. Но ако ръководството на Стара Загора, Общинският съвет вземе решение, от мен имат "зелена светлина" и подкрепа по всички въпроси“, заключи министърът.
Д-р Шарков не остана удовлетворен от чутото.

“Прехвърлянето на топката в ръцете на местната власт на Стара Загора не е решение на проблема“, отговори той от трибуната. Д-р Шарков смята, че казусът има много повече от два варианта и министърът трябва да удари по масата и вземе решението, за което ще носи отговорност. Той не прие, че УБ е в повечко на държавата, след като в София има 22 такива лечебни заведения.
„Не може да има университет без база за обучение на студентите“, репликира докторът.

Информация: вестник Новината

Още новини