Начало Новини Актуално Новият Цар Трифон на с. Малка Верея е бизнесменът Иван Чакалов

Новият Цар Трифон на с. Малка Верея е бизнесменът Иван Чакалов

Актуално
Трифон Зарезан, с. Малка Верея

По стара традиция, на 1 февруари жителите на Старозагорското село Малка Верея отбелязаха празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан със специален ритуал. Те гостуваха в дома на коронясания през миналата година Цар Трифон, който ги посреща с руйно вино и вкусни мезета. Солистът на оркестър Авлигите Недко Палазов носи короната през 2010 г. година и не му е дотежала, защото върши всичко с желание и любов.

Според поверието, ако е добра годината за лозарите и винарите, значи Св. Трифон е помагал на Цар Трифон, защото достойно е носил короната. Независимо от това, не трябва да се забравя, че лозето иска мотика, а не само молитва, съветва Недко Палазов.
Чакалов - Трифон Зарезан, с. Малка ВереяСред гостите на досегашния Цар Трифон беше и кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев, който също живее в селото и е сред носителите на короната.
Той пожела на всички лозари и винари богата и успешна година.
След почерпката беше извършен и ритуалът по зарязване, който се състоя в лозовия масив на с. Малка Верея, където се отглежда и гроздето, от което се прави Академично вино Тракийски университет.
След като се зареже лозата - се полива с вино да е на берекет и се поръсва с пепел - за да няма болести.
Участниците в празника избраха и новия Цар Трифон. Бизнесменът Иван Чакалов спечели короната с 12 бакъра вино и 300 кебапчета.


Трифон Зарезан, с. Малка Верея - Стара Загора Трифон Зарезан, с. Малка Верея - празник Трифон Зарезан, с. Малка Верея Зарезан, с. Малка Верея - Стара Загора

Още новини