Начало Новини Актуално Новите студенти трябва да си платят здравните вноски

Новите студенти трябва да си платят здравните вноски

Актуално
Стара Загора

По данни на Назионалната агензия за приходите (НАП) над 70% от редовните студенти, които са български граждани, имат пропуски в здравното осигуряване за един, два или три месеца. Има голяма вероятност студентите, които тази година са първокурсници, да се окажат на една крачка от прекъсването на здравноосигурителните им права. От началото на 2010 г. при повече от три неплатени вноски за последните три години се губят здравни права.

 Така не малко студенти могат да се окажат без право да ползват безплатните здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.
В типичния случай проблемът идва от това, че учениците завършват средното си образование до края на юни на текущата година, а започват следването си през септември или октомври. В диапазона юли - септември те не са осигурени за сметка на републиканския бюджет, защото не попадат в нито една от двете категории. За този период бъдещите студенти трябва да платят сами здравноосигурителните си вноски.
Проверка на НАП показа, че болшинството от студентите не знаят това свое задължение. За това агенцията стартира информационна кампания, в която се очаква да се включат най-големите университети в България и най-посещаваните студентски сайтове. От НАП са изпратили писма до ректорите на висшите учебни заведения с предложение да участват в кампанията по информиране на студентите. Като допълнение, от приходната администрация са подготвили и разпространили  диплянки, в които се разясняват задълженията на редовните студенти, които са български граждани, свързани със здравното им осигуряване.
Информационните материали за кампанията могат да се изтеглят от интернет страницата на НАП www.nap.bg.

Още новини