Начало Новини Актуално Новите изисквания към млечните продукти ще гарантира качество за потребителите (видео)

Новите изисквания към млечните продукти ще гарантира качество за потребителите (видео)

Актуално

Мирослав Найденов

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която предстои да бъде приета от Министерски съвет ще гарантира на потребителите качество и те ще са сигурни, че консумират българско саламурено сирене, а не растителни мазнини. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов, при откриването на изложението БАТА Агро в Стара Загора.

В наредбата ще се съдържа изискването храните, които се наричат млечни, да бъдат произвеждани само от мляко. Тези, в които се съдържат растителни мазнини, вече няма да могат да носят наименованията сирене, кашкавал и други.

Найденов обяви, че кабинетът няма да отстъпи от намерението си, дори и да има протест на недоволни производители.

България е на първо място в Европа по сърдечно-съдови заболявания и по смъртност от тях и до голяма степен това се дължи на некачествената храна, заяви Мирослав Найденов. Според него тези мандри, които искат да протестират срещу наредбата, са инвестирали в машини, които могат да смесват растителната с животинската мазнина и да продават некачествени продукти. Именно с промените тази порочна практика ще бъде спряна.
Те крадат от нашето здраве, и това ще бъде преустановено. Тези, които продължават да правят продукти от растителни мазнини, ще им бъде забранено да ползват наименованието млечен продукт, да си го кръстят растителен продукт. А ако искат, да си протестират. Няма стачка, пред която съм отстъпил, категоричен е министърът.

В предимствата на наредбата е убеден и председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите и животновъдите Танчо Колев. Сега влизаш в магазин и на продукта пише краве сирене, а ти реално купуваш имитиращ продукт. Наредбата ще гарантира качеството на потребителя и ще осигури пазар на нашата прясна продукция. По този начин ще се защити цената и качеството, убеден е Танчо Колев.

Агенцията по безопасност на храните ще определи сроковете на преходния период, така че собствениците на мандри да имат възможност да отговорят на новите изисквания.

Още новини