Начало Новини Актуално Новите блокове в ТЕЦ Марица-изток 2 - приоритет за депутатите от ГЕРБ

Новите блокове в ТЕЦ Марица-изток 2 - приоритет за депутатите от ГЕРБ

Актуално

Изграждането на два нови енергоблока в ТЕЦ "Марица-изток 2" е приоритет за народните представили от ПП ГЕРБ от Старозагорски избирателен район, заяви на пресконференция мажоритарно избраният народен представител Иван Колев.

В последните месеци дори бях критикуван за личното си мнение за строителството на двете нови мощности, посочи колегата му Недялко Недялков, член на Парламентарната комисия по енергетика. Той добави, че събитията в Япония са повод да се преосмисли отношението към ядрената енергетика и проектът "Белене" ще бъде строго следен от гледна точка на безопасността, докато конвенционалните блокове не представляват заплаха при природни катаклизми. Според Недялков построяването на новите мощности на площадката на ТЕЦ 2 ще бъде изцяло в полза на обществото. С тях ще се балансира цената на електроенергията от другите две централи, ще се разкрият нови работни места, "Мини Марица-изток" ще разгърне капацитета си. "Държавата няма да се ангажира с преки инвестиции, те ще дойдат от печалбата на централата и от заемите, които тя ще изплаща с дейността си. Екипът на централата ще се мобилизира и ще се стреми към по-малко разходи и повече печалба", смята още Недялко Недялков.  
Идеята за построяване на две нови мощности на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 2" бе лансирана при откриването на рехабилитирания блок 8 на 14 март от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, пише вестник Старозагорски новини. Според него те могат да бъдат с обща мощност около 500 мегавата и цената им да бъде около 350 милиона евро със сероочистките, "което било близо два пъти по-малко от стойността на аналогичните мощности в другите две централи в комплекса". Тогава стана ясно, че японската компания "Тошиба", която е главен изпълнител на проекта за рехабилитация на централата, проявява интерес към изграждането на мощностите. Финансирането може да бъде поето изцяло от паричните потоци на централата и с нисколихвен държавен японски заем, ако изпълнителят е японски, добави министър Трайков.
Старозагорските депутати от ГЕРБ открито ще лобират за този проект, категорично заяви Иван Колев и припомни, че това е било едно от предизборните им обещания. "За нашия проект няма отрицателни мнения. Всички колеги от различни политически партии, с които съм разговарял, го подкрепят", подчерта той.
По думите му реализацията на проекта от вземането на решението до пуска на новите блокове може да стане в кратък срок - до 4 години. Проектът може да стартира до една година, след вземането на решение, защото процедурите ще бъдат по-различни, няма да има и предварителен договор за изкупуване на тока. Изпълнителят ще бъде избран с търг, добави Иван Колев.

Още новини