Начало Новини Актуално Нови радари ще ограничават скоростта в отпускарския сезон

Нови радари ще ограничават скоростта в отпускарския сезон

Актуално

Две нови мобилни системи, разположени на автомобили, вече следят скоростта на водачите в Стара Загора, съобщи инспектор Пламен Момчев от сектор Пътна полиция. С новите устройства общият брой на камерите на територията на община Стара Загора става пет. Според инспектора този тип техника се бори най-успешно с безразсъдно високата скорост на водачите.

Освен това с нея се свежда до минимум субективният фактор, а записите няма как да бъдат манипулирани. Това от своя страна напълно изключва корупционните практики.

В началото на активния летен сезон Пътна полиция засили контрола по пътищата в страната с 42 нови мобилни камери, които общият брой става 109. Само за първите пeт месеца на годината те са заснели 102 000 нарушения. Техният брой е нараснал повече от 2 пъти в сравнение със същия период на миналата година, информират от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи, информира вестник Старозагорски новини.
Новите камери се монтират както на обозначени полицейски aстри, така и на цивилни коли. Броят на последните е тайна. Знае се само, че са с различни марки и цветове. Някои от колите снимат в движение, други - спрени на отбивки, заснемат в районите, където се правят най-много нарушения. Освен за скорост, което за съжаление е голям процент от нарушенията, системите следят и за паркиране, неправилно изпреварване, червен сигнал и др.
Оборудването е резултат на финализирането на нов етап от Стратегията за развитие на автоматизирания контрол, разработена от ГДБОП и утвърдена от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Още новини