Начало Новини Актуално Нови правила в Европа за детските, диетичните и нискокалоричните храни

Нови правила в Европа за детските, диетичните и нискокалоричните храни

Актуално

Нови правила в Европа за детските, диетичните и нискокалоричните храниПравилата за етикетирането на бебешките млека и храните за специални медицински цели ще бъдат по‑добре дефинирани с цел защита на потребителите и ясното разграничаване на храните за нормална консумация и тези за специфични групи, според ново законодателство, гласувано във вторник.

Проектът, който вече е одобрен, обхваща и някои групи нискокалорични храни.

Кърмачетата, малките деца и сериозно болните хора очевидно не са потребители като всички други и е наше задължение, като законодател, да определим по-строги правила, например за състава и надписването на храните, предназначени за тях, заяви Фредерик Рийс (Белгия) след гласуването. От друга страна, важно е и да установим някакъв ред в джунглата от хранителни продукти, чрез премахване на концепцията за диетични храни, узурпирана от маркетинга, добави тя.
 Новото законодателство опростява и изяснява правилата за етикетирането и съставките в храните предназначени за кърмачета и малки деца, преработените храни на зърнена основа, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния хранителен прием за регулиране на телесното тегло. Законодателството включва и специален списък от витамини и минерали, които могат да бъдат добавени към тези храни.

Бебешки млека

Според текста на етикетите на храните на млечна основа за деца под 12 месеца (включително преходните храни) вече няма да е допустимо използването на снимки на деца или „други изображения или текст, които могат да идеализират употребата на подобни формули“, за да не се демотивира кърменето.

Остава разрешено поставянето на графични изображения, целящи лесната идентификация на формулата и обясняващи начините на приготвяне.

Парламентът изисква от Комисията да прецени дали млеката за растеж, давани на кърмачета и малки деца имат хранителни предимства спрямо нормалните диети на децата в период на отбиване. Комисията също трябва да прецени дали е необходимо законодателство за храните за спортисти.

Остатъци от пестициди

Според законодателството Комисията трябва да гарантира, че остатъците от пестициди в тези продукти са сведени до минимум.

Следващи стъпки

Част от разпоредбите в новия регламент (Чл. 11, 16, 18, 19) ще влязат в сила след 20‑ия ден от публикуването му в Официалния вестник на Европейския съюз.

 

Още новини