Начало Новини Актуално Нови правила: Сумата, вписана в нотариалния акт пре сделка с имот трябва да е реално договорената

Нови правила: Сумата, вписана в нотариалния акт пре сделка с имот трябва да е реално договорената

Актуално
сделка имоти

От 1 юли 2011 г. има нови правила при сделки с имоти. Когато цената е за над 10 000 лева, парите трябва да се преведат по специална банкова сметка на нотариуса или по сметка в избрана заедно от купувача и продавача банка. Това гласят промените в закона за нотариусите, в сила от началото на този месец.

Според тях при извършване на възмездни сделки, с които се учредяват, прехвърлят, изменят или прекратяват вещни права върху недвижими имоти, страните декларират, че сумата в нотариалния акт е действително уговореното плащане по сделката. Именно то се превежда по банкова сметка, ако надхвърля 10 000 лева. Ако става по сметка на нотариуса, преди това и двете страни - купувач и продавач, трябва да подпишат писмено споразумение с него за условията, при които ще се внесе сумата, и за нарежданията за плащания, пише вестник 24 часа. В закона изрично е записано, че върху парите в тези сметки не се допуска принудително изпълнение за задължения на нотариуса.

Основните мотиви за промените в закона бяха изсветляване на сектора и прекъсване на възможността за пране на пари.

Според експерти обаче мярката е закъсняла, защото пазарът е слаб и масовите сделки са за ниски суми за малки апартаменти, които се купуват от нуждаещи се. Големите инвестиции и трансакции секнаха. Освен това съмненията са, че новите разпоредби лесно може да се прескочат и едва ли ще имат чакания ефект.

Още новини