Начало Новини Актуално Нови цени за електроенергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници

Нови цени за електроенергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници

Актуално
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определи нови цени за електроенергията, произвеждана от централи, използващи възобновяеми енергийни източници. Промените засягат инсталациите, които са финансирани със средства по национални или европейски схеми.

Основно става въпрос за финансирането на проекти за възобновяеми източници по мерки 311 и 312 на Програмата за развитие на селските райони (ПРСП). Такива проекти могат да получат финансова помощ до 1 млн. евро, или 80% от стойността на инвестицията. Колкото по-голямо е финансирането с евросредства, толкова по-ниска е цената, показват тарифите, определени от регулатора.

Според решението на регулатора преференциалната тарифа за централите, получили безвъзмездна помощ, ще се определя от размера на тази помощ.
Така цената на енергията от вятърни централи до 2250 работни часа годишно, която е получила до 10% помощ, ще бъде 191 лева за мегаватчас без ДДС, а за централи с над 90% помощ - 118 лева. При вятърните централи с над 2250 работни часа на година цената съответно ще бъде между 173 лева и 108 лева за мегаватчас отново в зависимост от процента на сумата, получена като безвъзмездно финансиране.

За фотоволтаичните централи с инсталирана мощност до 30 киловата, които принципно са с най-висока преференциална цена, тарифата ще е между 576 и 304 лева за мегаватчас, а за тези над 30 киловата ще бъде от 567 до 300 лева за мегаватчас.

Цената за микро ВЕЦ с инсталирана мощност до 200 киловата пък ще бъде от 227 до 105 лева за мегаватчас.

Реално новите тарифи за централи, получили до 10% финансиране по национални или европейски схеми, съвпадат с досегашните цени за зелена енергия.
Цените за тези, получили безвъзмездно финансиране над 90% за фотоволтаичните инсталации, обаче са намалени с около 60 лева. При вятърната енергия и ВЕЦ разликата е почти 50%.

С тарифите, определени от ДКЕВР, централите, получили безвъзмездни средства, отново ще са по-привилегировани от останалите. Причината е, че те ще могат да възвърнат инвестицията си за 1 - 2 години, докато при останалите този срок е около 9-10 години, допълват те. Според решението на ДКЕВР новите тарифи за зелена енергия ще влязат в сила от началото на декември 2011 г. Това обаче влиза в противоречие със закона за енергетиката, според който това може да става само веднъж годишно в началото на юли, информира Капитал Daily.

По този начин инвеститорите отново са изправени пред непредвидима регулаторна рамка, заради което мнозина от тях се оплакват, че не получават доверието на банките, когато се обърнат към тях за финансиране.

Още новини