Начало Новини Актуално Нови 25 случая на хепатит в Стара Загора

Нови 25 случая на хепатит в Стара Загора

Актуално

Епидемичният взрив с хепатит тип А в региона очевидно не отшумява, сочат данните на РИОКОЗ. След обичайните по-малко хоспитализирани през уикенда, в понеделник в МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" са приети нови 25 пациенти. Така общият брой вече е 598, като 407 са от Стара Загора. От Казанлък заразените са 74, а от Чирпан - 62-ма.

Мъжете са 397 срещу 201 жени. В Гурково все още няма нито един регистриран болен с хепатит...
"Тенденцията е заразата да се "подмладява" и вече наши пациенти да са тийнейджъри, след като пикът на мъжете от 20 до 50 години попремина", коментира д-р Валерия Филипова, главен лекар на Инфекциозното отделение в болница "Проф. д-р Киркович".
Най-много болни ученици има сред възпитаниците на ХIII ОУ, ГПЧЕ "Ромен Ролан", Гимназията по архитектура и строителство "Лубор Байер" и СОУ "Васил Левски", информират от здравната инспекция.
Заразените на "професионален признак" са: медицински работници - лекари, сестри, лаборанти - 18 души, толкова са и от комплекса "Марица-изток". Има банкери, служители на МВР, военни, работещи в заведения за обществено хранене, в молове и големи супермаркети. Само 11 са семейните огнища, сочат данните на РИОКОЗ. В старозагорския затвор досега има само един заразен, който вече е здрав, информира директорът комисар Иван Карушков.

"Смущаващо е, но не може да се посочи епидемичен източник засега. Всякакви варианти за бира, вода, хляб, кафеавтомати са в сферата на фантастиката!", категорични са епидемиолозите.
Всички здравни институции обаче са единодушни, че подобен взрив на вирусен хепатит, без ясен причинител, не помнят през последните 20-25 години в Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.

При епидемията през 1990 година са хоспитализирани 1890 души, през 1991 година те са 1050, а през 2006 година - 764, каза още шефката на Инфекциозното д-р Филипова. Според нея предстои сериозно изпитание за лекарите от МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", когато се дублират двете вирусни епидемии - хепатит тип А и грип. Симптомите и на двете болести са идентични. Подобна ситуация инфекционистите и епидемиолозите ще преживеят за пръв път.
"Възможно е при настъпването на грипния вирус, хепатитът да отстъпи", коментира в заключение д-р Филипова.

Още новини