Начало Новини Актуално Нова клиника в болницата в Стара Загора провокира недоволството на анестезиолози (видео)

Нова клиника в болницата в Стара Загора провокира недоволството на анестезиолози (видео)

Актуално

нова клиника болница Стара Загора недоволство анестезиолозиСъс заповед на здравния министър и с решение на Съвета на директорите на УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович в Стара Загора, от 9 април се закриват Отделението и Клиниката по анестезия и интензивно лечение. На тяхно място се създава нова клиника, която ще извършва тази дейност.

Административният подход провокира недоволството на лекарите и служителите на досегашното отделение, което беше в структурата на бившата областна болница преди обединението й с Университетска болница. Никой не е уведомил за това началника на отделението д-р Атанас Бадов, което провокира остра реакция.

Вчера по моя молба и против закона, колегите останаха на работните си места, независимо че е издадена заповед за освобождаването им. Един директор би трябвало да знае, че това е грубо нарушение на закона, заяви д-р Атанас Бадов, началник на бившето Отделение за анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ).

Началникът на новата клиника доц. Живко Караколев заяви, че структурата ще привлече европейско финансиране и ще стане високотехнологична, но не става ясно ще има ли достатъчно лекари в нея.

Създадената клиника в момента разполага с тези, които са подписали договорите си. От днес нататък, който не подпише договор, няма право да работи в болницата нито юридически, нито физически, категоричен е доц. Караколев.

Който и да потърси помощ днес в болницата, ще я получи такава, каквато е била винаги -- качествена. Ние поетапно подреждаме структурите в здравното заведение и в това няма нищо шокиращо, каза д-р Петър Атанасов, изпълнителен директор на УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович - Стара Загора.

Д-р Бадов е убеден, че ще има сътресения в работата на новата Клиника по анестезиология и интензивно лечение. Той добави, че бившата клиника (КАСИМ) не е успяла да покрие дори II-о ниво на компетентност.

За да бъде обезпечена работата на новата структура са необходими 30 анестезиолози. Според доц. Живко Караколев от бившата клиника са подписали договорите си 10 специалисти, а от ОАИЛ, по информация на д-р Бадов - нито един.

илко груев

Още новини