Начало Новини Актуално Нова камбана има църквата в село Пъстрово

Нова камбана има църквата в село Пъстрово

Актуално

От няколко дни църквата "Св. Богородица" в Пъстрово вече е с нова камбана. Звънът, който местните бяха забравили през последните две и половина години, е кристално чист, информира кметът на селото Веселин Велев.

 

Припомняме, че старата 150-килограмова камбана беше открадната, а при свалянето й апашите я изпуснали и счупили. Така стогодишният християнски храм остана без един от най-важните си символи, пише вестник Старозагорски новини.
Новата камбана тежи 80 кг, а Велев обяснява, че силите им стигнали само за толкова. За да я отлеят, местните събирали месингов скрап, с материал помогнали и от с. Долно Камарци, а жителите на Пъстрово и притежателите на вили в селото дарили и пари кой колкото може. Камбаната е отлята от Стефан Шинов от с. Брестовица, Пловдивско, а група майстори направили конструкцията и я закачили на нея с четири вериги.
Камбаната вече "пеела", но оставало да се монтира и кръстът, каза кметът. Проектът за него е изготвен от старозагорския художник Христо Танев, но все още не било ясно кой и къде ще го изработи. Поставянето му пък трябвало да стане според каноните и не било работа на местните жители. Велев допълни, че след камбаната и кръста вече е време да започне и реставрацията на храма, издигащ се в Пъстрово от един век.

Още новини