Начало Новини Актуално Нов завод за бира с марката Бритос започва производство във Велико Търново

Нов завод за бира с марката Бритос започва производство във Велико Търново

Актуално

бира Бритос

Нова пивоварна с търговското име Бритос е започва производство на бира във Велико Търново. Официалното откриване на новата пивоварна е в сряда, 20 юни 2012 г., уточни управителят на компанията Христо Попов. Новата пивоварна е втората във Велико Търново след Болярка.

Търговската регистрация на фирмата също е Бритос и неин собственик е Габриела Григорова Попова. Част от съоръженията, технологията и линните за бутилиране на бирата са произведени и монтирани от старозагорската фирма Ес Пи Ви ООД (SPV), каза управителят на фирмата Стоян Жилов. Използвано е и оборудване на германската GEA Brewery Systems.

Произвежданата бира ще е по рецепта, специално разработена с Берлинския институт по бирата и технолога на пивоварната, поясни Попов. Тя ще е в средния ценови клас, като по думите му в момента там има и бири, които ще са по-скъпи от нея, но Бритос със сигурност няма да е в най-ниския сегмент. От компанията имат сключени договори с доставчици и магазини за продажба. Попов обясни, че със сигурност ще присъстват и в големите търговски вериги (CBA, Стиви, Чех и други), но ще зареждат и малки магазини, особено в района на Велико Търново. Част от продукцията ще се изнася, като управителят поясни, че не става въпрос за съседни държави, а за по-далечни страни от ЕС.
Общата инвестиция в пивоварната до момента е 20 млн. лева. Половината от тази сума е осигурена чрез кредит от Райфайзенбанк. Заради заема част от машините са заложени, има и такива, които са купени на лизинг, също чрез банката. Останалата половина от инвестицията са собствени средства. Вложението е направено, като са използвани терените и сгради на бившето предприятие за пневматика Вакуумтерм, което се намира на ул. Никола Габровски, в близост до пътя между Варна и София.

Предвижда се до края на годината в пивоварната да се произведат до 15 - 16 млн. литра, а според Попов е реалистично да се очакват около 12 млн. литра (0.12 млн. хектолитра). За следващата година се предвижда обемът да е 20 млн. литра. За сравнение, през цялата 2011 г. всички пивовари в България са продали 4,84 млн. хектолитра, с 25 хил. повече, отколкото през 2010 г. Досега направената инвестиция е първият етап, за следващите години се планират още вложения, за да може капацитетът на пивоварната леко да се увеличи.

Дружеството Бритос е с капитал 3,505 млн. лeва, а предишното му име е Мегапак ВТ, сочат данни от Търговския регистър. Едноличният собственик Габриела Попова е дъщеря на Григор Григоров, един от най-големите търговци на зърно в България чрез компанията си Агроком. По данни от 2010 г. Агроком е на пета позиция по оборот сред фирмите в обл. Велико Търново – 64.17 млн. лв. приходи за цялата година. Компанията обработва и земеделска земя в областта, където отглежда зърнени култури. Тя е собственик на 25 хил. дка земи в района на Полски Тръмбеш. За миналата година продажбите й са 111,3 млн. лева, а печалбата също е нараснала двойно до 8,84 млн. лева.

За миналата година Агроком е изнесла 112 хил. тона ечемик, рапица и слънчоглед. Земеделската компания има четири зърнени бази – в Бяла, Вълчи дол, Добрич, а последната е в Полски Тръмбеш, в която са инвестирани 3 млн. лв. Григоров има и строителен бизнес – той е един от инвеститорите в столичния комплекс от затворен тип Цариградски, който беше построен от София билдинг къмпани. В нея Григоров е съдружник със Стефан Енчев. Друга негова фирма - Царевец бел вю, притежава емблематичната сграда на стария окръжен съвет във Велико Търново, която се намира точно срещу портите на Царевец.

Продажбите на бира отчетоха за първи път от две години макар и минимален ръст през 2011 г. Данните на Съюза на пивоварите в България за отминалата 2011 г. показват, че неговите членове (почти всички пивоварни компании в България) са реализирали 4 840 000 хектолитра бира, или с 25 000 повече от предходната година. Количествата са близки до тези от 2006 година, но с близо 10% по-малки от пиковите 2007 и 2008 г, които бяха най-успешните за пивоварната индустрия в България. На нивата от 2006 г са и инвестициите в сектора - общо 50 млн. лева, информира вестник Капитал Daily.

Анализът на пазара по видове опаковки, показва че делът на продажбите в РЕТ (пластмасови) бутилки вече е 57% за сметка на бирата в стъклени бутилки – 32%, или спад от 5%в сравнение с 2010 г. Данните сочат, че за шест години тенденциите тотално са се преобърнали - през 2005 г. PET бутилките са имали 32% пазарен дял, а стъклените - 57%. Продажбите в кенове са 5% от всички, като отбелязват малък ръст, а наливната бира има около 6% пазарен дял - почти без промяна за последните 4 години.

Още новини