Начало Новини Актуално Нов завод на Новотехпром за покривни и стенни профили започва работа

Нов завод на Новотехпром за покривни и стенни профили започва работа

Актуално

Ще познаем кога България тръгва към растеж по нивото на безработица. Започне ли процентът й да намалява, следователно икономическият растеж е факт. Докато това не се случи, не сме избегнали опасността от нова рецесия, казва Стефан Шоселов, управител на Новотехпром - Стара Загора.


- Г-н Шоселов, Вие сте сред мениджърите, които действат на национално и европейско ниво - как оценявате икономическата ситуация в момента?
- Няма как да дам оценка на икономическата и финансовата сфера у нас без да тръгна в анализа си от състоянието на икономиката в Европа. Водещите икономики на стария континент бавно започват да излизат от кризата. За съжаление, това, че икономическите показатели сочат лек ръст и стабилизация, не означава, че кризата е отминала окончателно. Отмина финансовата криза, но размерите й и следствието от нея - рецесията и икономическата криза, тепърва ще оценяваме. МНОЗИНА ОТ СЕРИОЗНИТЕ АНАЛИЗАТОРИ ОЧАКВАТ ДВОЙНА РЕЦЕСИЯ, т.е. втора вълна на кризата и ако това се случи, наистина ще е много тежко.
Един от основните фактори за двойната рецесия е увеличаването на безработицата над определено ниво. У нас също виждаме, че тя нараства с 0.21 % месечно, което е сериозен темп. Безработицата и ограничаването на нарастването на работната заплата, намаляват драстично нивото на потребление в някои сфери. Проблемът е, че за овладяването на първата вълна на финансовата и икономическата криза водещите световни икономики наляха огромни средства и ресурсът за посрещането на втора вълна е силно ограничен дори за тях, а за много държави такъв ресурс просто няма. Държавните сейфове са празни.
Интересно е, че докато целият свят обсъжда проблемите, свързани с кризата, и търси решението им, в Източна Европа страните се държат така, ВСЕ ЕДНО КРИЗАТА НИ Е ЗАОБИКОЛИЛА ИЛИ НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА НАС. Прадоксално е, защото при нас тя ще продължи всъщност по-дълго, поне година след излизането на големите западни икономики и стабилизацията в световен мащаб. Ще познаем кога тръгваме към растеж по нивото на безработица - започне ли процентът да намалява, следователно икономическият растеж е факт. Докато това не се случи, не сме избегнали опасността от нова рецесия. Засега официалните данни сочат З.5 - 3.9% свиване на икономиката на европейските държави. До края на годината евентуалният процент на свиване на икономиката у нас ще бъде около 4%. За следващата година прогнозите са за 1% повишение, ако избегнем повторната рецесия.

- Какви са личните Ви очаквания?
- Аз съм човек на бизнеса и като такъв считам, че България   получи   известен шанс с идването на новото правителство. ПОЛИТИКАТА НА СВИВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ, които то предприе, даде бързи резултати като сви дефицита за август на една пета от този през юли. До изборите начинът на развитие на икономиката ни вървеше по един познат сценарий на хиперинфлация, излизане от валутния борд и огромни проблеми, които вече веднъж сме преживели. Тогава обаче това бе наша локална криза, за преодоляването на която можехме да търсим опора извън границите на страната - не само помощ, но и реализация за бизнеса. Предизвикването на подобна локална криза на фона на световна такава и свит световен и европейски пазар, би било катастрофално. Надявам се новият екип да има последователно поведение в тази посока. Това ще е нужно, защото КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА НА СТРАНАТА НИ ПАДА.
От 133 проучвани държави, ние сме на 76 позиция, а от страните - членки на ЕС, сме на последно място. Изключително важно е да повишим конкурентоспособността на българската продукция, както на нашия пазар, така и на външните пазари.
Ако погледнем от добрата страна, кризата ще се окаже полезна за отрезвяване на голяма част от българския бизнес и за дисциплинирането му. Полезна за фирмите, които ще оцелеят, защото със сигурност ще има фалити. За тези, които тепърва започват бизнес, кризата ще отвори нови и интересни ниши за реализация.
Ще трябва да се прави вече една СЕРИОЗНА ПРЕОЦЕНКА НА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ВСЯКА НОВА ИНВЕСТИЦИЯ. Оборотните средства не бива в никакъв случай да се използват за инвестиционни проекти, а само за оцеляване и стабилност.
Бих посъветвал и обикновените граждани да са изключително предпазливи особено по отношение на т.нар. бързи кредити, предлагани във всяка търговска верига и магазин. В неясна ситуация планирането на средства и разходи не е възможно. Мнозина могат да останат на улицата, не защото работодателят желае това, а защото сам не може да се справи с тежестта на кризата, с огромната междуфирмена задлъжнялост, с липсата на пазар. ВЪТРЕШНОФИРМЕНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ У НАС Е НЕВЕРОЯТНО ВИСОКА И Е ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ. Последните проучвания показаха, че докато в развитите европейски страни 73% от фирмите получават парите си от продажби до един месец от сключване на сделката, в Швейцария -75% от фирмите, у нас това се отнася само за 21% от фирмите. Останалите чакат около и повече от половин година, а една пета - и над година. В условия на криза бизнесът трябва да преос-мисли с кои фирми може да работи по договор и с отложено плащане и кои трябва да плащат авансово стоката. Това също ще е оздравителна практика.

- Какви работници търсите в своята фирма - с какви качества и на какви кадри разчитате по време на криза?
- Според мен, най-нужни са хората С АМБИЦИЯ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ, С ХЪС ЗА РАБОТА И ЕСТЕСТВЕНО С ПОТЕНЦИАЛ ДА СЕ РАЗВИВАТ с желание да усвояват нови неща, да учат, да се квалифицират. Специализацията е нужна в ограничен брой дейности. За останалите са по-полезни хората, търсещи предизвикателства, способни да дадат високо качество и максимален труд срещу максимално заплащане. Това търся и предлагам, защото за мен е важно хората да се реализират изцяло във фирмата ми, да получават достатъчно за 8-те часа труд тук, за да могат да си позволят пълноценен живот със семействата, с хобито си през следващите 8 часа, да отдъхват още 8 и да бъдат пълноценни, отпочинали и концентрирани на работа следващия ден. Ако работниците са принудени да търсят друга работа на втори договор, не можеш да искаш да са пълноценни и ефективни.

- Съкращавахте ли хора в  Новотехпром ?
- Не. Дори в момента търсим и назначаваме хора, защото започва работа най-новата ни инвестиция - завод 4.
ПО ПРОГРАМА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ ПОЛУЧИХМЕ ФИНАНСИРАНЕ В РАЗМЕР НА 500 000 ЕВРО - сума няколко пъти по-малка от основната инвестиция, но естествено - необходима. Произвеждаме дълбоки покривни и плитки стенни профили. Всички големи вериги магазини, като Кауфланд, Карфур, Лидъл, Билла, Метро и почти всички молове, се изграждат с наши профили. Наистина се гордея,че това производство се прави в България, именно в Стара Загора и е напълно конкурентоспособно, с качество на европейско ниво. Мерим ръст с корпорации като Тисен Круп, Арчелор Митал, Корос, Залцгитер Бауелементе и др. Само по този начин българската икономика ще се оттласне от последното място по конкурентоспособност в ЕС и 76-тото в света.
Интервю на вестник Национална бизнес поща

Още новини