Начало Новини Актуално Нотариуси и консултанти по енергийни проекти са сред най-печелившите в Старозагорско

Нотариуси и консултанти по енергийни проекти са сред най-печелившите в Старозагорско

Актуално

От началото на данъчната кампания 4-ма старозагорци са декларирали получени доходи от извънтрудови правоотношения за над 1 720 000 лв. Всички те са платили данъка върху доходите си до 10 февруари и са се възползвали от 5-те процента отстъпка. Две от физическите лица са внесли в хазната съответно: над 56 000 лв. и над 48 000 лв. данъци.

Статистиката ни сочи, че за поредна година консултантите в енергийните проекти и нотариусите са сред най-добре печелещите в региона ни, съобщиха от пресцентъра на НАП - Стара Загора. Припомняме, че срокът за подаване на годишните данъчни декларации за доходите е 30 април, а отстъпка все още може да се ползва, ако лицата подадат декларацията си по Интернет подписана с електронен подпис.
До 10 февруари, 1021 лица са платили годишният си данък и са се възползвали от отстъпката от 5 процента. Напомняме, че съгласно Закона за данъка върху добавената стойност и физическите лица получили доход през последната данъчна година за над 50 000 лв. подлежат на задължителна регистрация по ДДС. В случай че лицата са получили доходи различни от заплати, като доходи от наем, хонорари, консултантски възнаграждения и други за над 50 000 лв., те следва да се регистрира по ДДС в 14 дневен срок. Ако лицето не се регистрира доброволно, инспекторите на Агенцията за приходите ще го регистрират по служебен път.

 

* * *

Стоте граждани, които са получили най-много доходи извън трудови правоотношения са спечелили общо 347 млн. лв.

Над 90% от физическите лица, които получават най-високите доходи в България са били длъжни, но не са се регистрирали по ДДС съобщи в интервю за БНР изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. Стоте граждани, които са получили най-много доходи извън трудови правоотношения са спечелили общо 347 млн. лв. според данните от подадените през 2009 г. данъчни декларации за доходите. Първите трима в списъка имат общ доход над 48 млн. лв. (вж. приложената таблица). Всяко физическо лице, което е получило повече от 50 000 лв. доход, различен от заплата, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14 дневен срок от надвишаването на сумата. В облагаемия оборот попадат хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество и други. Всеки гражданин, който е пропуснал да направи регистрацията сам, ще бъде служебно регистриран от инспекторите на НАП. Освен това ще му бъде начислен дължимият ДДС за времето от което е трябвало да се регистрира заедно с всички лихви за периода до момента. В близките няколко седмици на ДДС регистрация ще бъдат подложени и всички български граждани, които за последната  данъчна година са получили повече от 50 000 лв. извън трудовия си доход.

След като бъдат регистрирани по ДДС, физическите лица задължително ще трябва да начисляват косвения данък при извършваните от тях услуги, но и ще имат право да ползват данъчен кредит за направените покупки според общите правила на Закона за данък върху добавената стойност.

17 души, които имат сметки в швейцарски банки вече са се свързали с НАП. Повечето от тях задават въпроси за това какво ще предприеме приходната агенция, ако получи информация от германските данъчни власти за българи със сметки в Швейцария, стана ясно още в интервюто на Стефанов. От НАП припомнят, че поддържането на банкова сметка в алпийската държава не означава автоматично, че има нарушение или престъпление. Такова би имало, ако титулярът на сметката няма достатъчно официално обявени печалби или доходи, за да си позволи да спести парите, които са депозирани в Швейцария. В началото на март директорът на НАП и немският му колега ще се срещнат в Германия, за да обсъдят възможностите за обмен на тази информация.

 

Още новини