Начало Новини Актуално Нощ на изкуствата ще се проведе в Стара Загора

Нощ на изкуствата ще се проведе в Стара Загора

Актуално
нощ на изкуствата Стара Загора

За седма поредна година Стара Загора ще проведе Нощ на изкуствата, която по общоевропейска традиция е в последния петък на месец септември. Като организатор Общината отбелязва нарастващ интерес с всяка следваща година както от страна на участниците, така и от страна на гражданите и гостите на града.

По преценка на представители на изкуството и културата, тази година Нощта на изкуствата в Стара Загора се очертава като едно от водещите събития в тази сфера. Посещаемостта на включените обекти и събития се е увеличила многократно през последните години, в сравнение с началото през 2005 година.

Тази година общо 20 места предлагат любопитни прояви в нощта на 28 септември. За първи път се включват Институтът за космични изследвания и технологии при БАН – филиал Стара Загора, книжарница Приятели и Арт-клуб Антара. За първи път тази година в Нощта ще посрещнат гости на своя територия Сдружението за съвременно изкуство и култура Различният поглед и Драматичен театър Гео Милев. След кратко прекъсване подновяват своето участие книжарница Хеликон и Туристически информационен център, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Традиционно в проявата се включват Градска художествена галерия, Регионалният исторически музей и неговите обекти, библиотеките Родина и Захарий Княжески, Къща музей Гео Милев, Галерия Артплощад, Галерия 8, Народна обсерватория Юрий Гагарин и Държавен териториален архив.

Според специалистите в общинския отдел Култура, има тенденция към намаляване само на участието на галерии, но включването на все повече книжарници, клубове, артсдружения и неправителствени организации, обогатяват съдържанието на Нощта на изкуствата в най-разнообразните им форми и прояви.

В парк Пети октомври Есенна импресия ще поднесат Общинският духов оркестър, Военният духов оркестър, Общинският фолклорен ансамбъл Загоре, балетът и солистите на Държавна опера – Стара Загора и клубовете по танци в града.

Нов интересен акцент е артинсталацията Граници на младите студентки Искра Иванова и Златина Стефанова в парк Пети октомври, която е част от инициативата на общината за подкрепа на млади и талантливи автори. В парка посетителите ще имат възможност да видят и Един усмихнат град за всички – фотоизложба на четириноги любимци.

Тази година Радио Стара Загора се включва в Нощта с концерт на старозагорската рок група Синьо - собствени аранжименти и световни хитове от различни музикални стилове - R&B, соул, джаз, от 20.30 часа в артфоайе на Радио Стара Загора.

Още новини