Начало Новини Актуално Нощ на изкуствата организират в Стара Загора

Нощ на изкуствата организират в Стара Загора

Актуално

За шестнадесета поредна година в Стара Загора се организира Нощ на изкуствата - събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на града ни. На 24 септември, от 18.00 до 21.30 ч. - старозагорските музеи, галерии и библиотеки ще посрещнат своите посетители.

Предвидените мероприятия са съобразени с въведените противоепидемични мерки и ще бъдат с контролиран достъп. Ето и интересни детайли от програмата:
Регионален исторически музей - Стара Загора ще работи с намалена входна такса: редовен билет - 1.00 лв.; ученици, студенти, пенсионери - 0.50 ст.

За да се избегне струпване на хора, посетителският поток ще бъде контролиран, като се допускат до 45 души в сградата. След като част от посетителите напуснат, ще бъдат допуснати нови.

Посетителите ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция, гостуващата изложба Варна - царицата на Черно море и най-новата изложба на РИМ-Стара Загора Археология по време на пандемия, 2020 - 2021 г.

Желаещите да си направят атрактивна снимка за спомен, могат да използват специалните кътове за снимки - Тракийски воин, Антична мода и Средновековен воин.
Екскурзоводските беседи ще бъдат безплатни и ще се предлагат на групи до 15 души.

Художествена галери Стара Загора също ще посреща любители на изобразителното изкуство от 18.00 ч. , като потокът от посетители ща бъде регулиран съобразно капацитета на залите и противоепидемичните мерки. Изложбите, които могат да бъдат разгледани са: Мотиви от града - живописни творби от фонда на галерията; Непознатият Иван Попчев - колекция акварели и Съвременна българска графика.

В изложбена зала Лубор Байер може да бъде разгледана съвместна изложба скулптура и живопис на Петър Петров и Николай Коев.

Интригуваща изложба със заглавие Земята няма реплика са подготвили студентите от специалност Педагогика на Изобразителното изкуство и графичен дизайн при Тракийския университет. Инсталации и дигитални изкуства могат да бъдат разгледани при контролиран достъп в Нощта на изкуствата в Културен център Стара Загора от 18.00 ч.

В къща музей Гео Милев съвместно със Зелени Балкани ще бъдат отбелязани 25 години Нощ на прилепите в Европа.

За любителите на музиката са предвидени два концерта със свободен вход до попълване капацитета на залите.
Възпитаници на НУМСИ Христина Морфова ще се представят с нов репертоар от 18.00 ч. в Културен център за даровити деца Проф. Петър Жеков.

В Драматичен театър Гео Милев от 21.30 ч. Желязка Белчилова /вокал/ и Александър Леков/китара/ ще подарят на публиката акустичен концерт - поп, соул, боса-нова, джаз стандарти.

Мероприятията ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки съобразени със заповед № РД -01-753/03.09.2021 на Министъра на здравеопазването.

Още новини