Начало Новини Актуално Норвежки опит за Габрово и Велико Търново в сферата на енергийната ефективност

Норвежки опит за Габрово и Велико Търново в сферата на енергийната ефективност

Актуално

IMG 3012 1В област Габрово ще се изпълняват проекти по програма Енергийна ефективност и възобновяема енергия на обща стойност 1 071 978 лв. В Габрово министър Теменужка Петкова посети детска ясла Зора, в която ще бъде заменена горивната база. Ще бъдат спестени разходи за отопление след преминаване от газьол на природен газ. В града мерки за енергийна ефективност ще се изпълняват и в природо-математичеката гимназия Акад. Иван Гюзелев. Финансирането на проектите в Габрово възлиза на 488 хил. лв. като те ще се изпълняват съвместно с норвежката компания Norconsult SA.

По думите на кмета на Габрово Таня Христова реализацията на проектите ще даде начало на устойчиво сътрудничество с норвежките партньори, които започват работа в града още от следващия месец.

Във Велико Търново министър Петкова посети детска градина Ивайло. С финансиране по програма Енергийна ефективност и възобновяема енергия в сградата ще бъдат монтирани отоплителни тела, ще бъде подменена тръбната мрежа и ще бъде монтирана система за автоматично управление на отоплителната система в зависимост от външната температура. Предвижда се и преминаване на детската градина на природен газ, в резултат на което ще бъдат спестени над 40 тона емисии въглероден диоксид. Проекти във Велико Търново ще се реализират и в детска градина Соня и в дома за стари хора Венета Ботева. Общата сума за финансиране на трите проекта по програмата е над 413 хил. лв. Цялостният ефект от изпълнението на проектите по програма Енергийна ефективност и възобновяема енергия в трите обекта във Велико Търново ще бъде спестяване на емисии въглероден диоксид в размер на 126 тона на година.

 

Още новини