Начало Новини Актуално Нона Караджова: Замърсяването с азотен диоксид в Стара Загора е от автомобилния трафик (видео)

Нона Караджова: Замърсяването с азотен диоксид в Стара Загора е от автомобилния трафик (видео)

Актуално

Нона Караджова

Проблемът със замърсяването на въздуха с азотен диоксид е характерен за София, Пловдив и Стара Загора. В рамките на ноември са регистрирани 33 превишавания на средночасовата норма, но не и на алармения праг. Това заяви при посещението са в Стара Загора министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Всички отклонения от нормата са отчетени на пункт Зеления клин. На пункт Могила, който отчита евентуален пренос от комплекс Марица изток, както и на пункта Остра могила, в близост до военния полигон Змейово, няма регистрирани завишения при нито един от измерваните замърсители, категоричен е екоминистърът.

Нона Караджова уточни, че учени от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН са, установили, че превишаването на средночасовите норми на азотния диоксид през ноември съвпада с дните, в които е имало инверсионни процеси, които не позволяват в горните слоеве да се разсее замърсяването. Експертите са категорични, че причина за отклоненията е автомобилният трафик, заяви Нона Караджова. Тя препоръча на ръководството на община Стара Загора да бъде разработена програма за намаляване на азотните емисии, чрез различни форми на редуциране на използването на автомобили в рискови дни и часове.

Друго решение за ограничаване на азотните емисии е обновяване на градския транспорт с превозни средства, щадящи околната среда. Това до голяма степен ще се получи в Стара Загора след реализирането на Проекта за интегриран градски транспорт. Той е на стойност 14 778 126 евро. Ще бъдат подменени 14 тролея, ще бъдат изградени велосипедни алеи и др.

Нона Караджова проведе среща с ръководството на Общината и даде висока оценка на хода за изпълнение на екологични проекти с европейско финансиране.
Регионалното съоръжение за третиране на битови отпадъци на площадката край село Ракитница ще започне да се изгражда през май 2013 г. и ще бъде готово до края на 2015 година, съобщи кметът Живко Тодоров. То ще обслужва 12 общини. Стойността на проекта е 52 млн. лева, съфинансирането от страна на Община Стара Загора е в размер на 3,5 млн. лева.

В резултат на задължителното собствено финансово участие на Стара Загора в проекта, кметът предлага Общинският съвет да увеличи таксата за битови отпадъци от 1,2 на 1,5 промила.

Венета Асенова


Министърът на околната среда и водите Нона Караджова - за проблема със замърсяването на атмосферния въздух на Стара Загора


Министърът на околната среда и водите Нона Караджова - за финансирането от опиративна програма Околна среда

 

Още новини