Начало Новини Актуално НОИ обсъжда предложение на БТПП

НОИ обсъжда предложение на БТПП

Актуално
СНОИ обсъжда предложение на БТПП

На предстоящото заседание на 21 март на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), свикано от председателя министър Тотьо Младенов, е предвидено да се разгледа изменение и допълнение в Кодекса за социално осигуряване.

С предложената от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) промяна в чл. 113 се намалява лихвата при просрочие на внасяне на осигурителни вноски, както и при събиране на неоснователно или недобросъвестно получени суми от държавното обществено осигуряване.

Сега действащата лихва  се състои от основния лихвен процент (ОЛП) плюс 20 пункта, съобщиха от пресцентъра на БТПП. Новото предложение е лихвата да бъде намалена на ОЛП плюс 10 пункта. По този начин ще се реализира едно от най-важните предложения на БТПП за усъвършенстване на икономическата среда в България, законовата лихва да се прилага в единен размер за всички публични вземания.

Така ще се получи значително облекчение в обслужването на задълженията на работодателите - осигурители и на осигурените лица, каза представителят на БТПП в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, г-н Станимир Цоцов, който е заместник-председател на Надзорния съвет.

Още новини