Начало Новини Актуално Ноемврийската заплата на личните лекари от Стара Загора - догодина

Ноемврийската заплата на личните лекари от Стара Загора - догодина

Актуално

По информация на НЗОК секторите от доболничната помощ и семейните лекари ще почакат за заплати догодина. Това потвърди за "Старозагорски новини" вчера следобед директорът на РЗОК в Стара Загора д-р Славка Йорданова.

Според здравното ведомство парите си до края на 2009 година, но наполовина, ще получат само в болничната помощ.
Общопрактикуващи лекари от Стара Загора възнегодуваха за ситуацията преди празничните новогодишни дни и потвърдиха, че това се случва за първи път в десетгодишната история от съществуването на семейните лекари. През тази година са имали едно забавяне на месечното финансиране през лятото по време на новия кабинет. Дори през ноември т.г. лично здравният министър д-р Божидар Нанев е обещал, че още тогава ще бъдат преведени парите за двата последни месеца на годината. Уви, това няма да се случи, жалват се местни джипита. Те обаче са категорични, че ще работят и в последния работен ден за 2009 година с пациенти.
Междувременно председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров коментира за Дарик радио ситуацията така:
"Смятам, че не е редно пред празниците колегите да бъдат държани в подобно напрежение, защото не става дума само за възнагражденията на общопрактикуващите лекари. Трябва да се изплатят заплатите и на нашите сътрудници - медсестри, фелдшери, да се плащат наеми, консумативи, което ще затрудни работата ни. Не е коректно така да се играе с нервите на хората и положението, в което се намират."
От НАП отхвърлят всякакви обвинения, че не са превели парите от здравноосигурителните вноски на Касата. Всекидневно "постъпленията от здравните вноски се консолидират по единната сметка на приходната агенция на БНБ и в същия ден парите се превеждат по сметката на НЗОК", поясняват от приходната агенция. От създаването си през 2006 година до момента НАП не е забавила нито веднъж трансферите на суми за здравни вноски, категорично твърдят от институцията. От началото на тази година до 23 декември НАП е превела на Здравната каса близо 1.270 млрд. лева, съобщи Дарик радио.

Още новини