Начало Новини Актуално НИМХ: Метеорологичната обстановка в страната ще бъде сложна

НИМХ: Метеорологичната обстановка в страната ще бъде сложна

Актуално
Студ

За създаваща се сложна метеорологична обстановка в страната на 6 и 7 февруари предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Още от днес в западната половина от Дунавската равнина и Софийско ще превалява сняг, започвайки да увеличава снежната покривка.

От Плевен на изток до Лудогорието включително ще вали дъжд при отрицателни температури, образувайки поледици. Из Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка под 1500 м н.в ще се топи увеличавайки речния оток, съобщи Агенция Фокус.

През нощта и утре до обяд явленията ще са в приблизително същите географски райони при запазваща се интензивност, но започвайки от след обяд и през нощта срещу 7 февруари ще се активизират, продължавайки и във вторник.

Дъждът и в по-източните райони ще преминава в сняг, вятърът ще се усилва надминавайки на места 15-20 м/сек. Главно в Североизточна България ще има виелици и навявания. Вълнението на морето ще се усилва. Планините още от основата си ще са в облачния слой. Видимостта по проходите ще е намалена от мъгла и снеговалеж и под 50 м. Ще има навявания, блокиращи транспортната дейност. По високопланинските проходи вятърът ще стане бурен от югоизток - изток.

За валежния период снежната покривка из страната ще нарасне с 20-50 см, а през периода на валежи от дъжд в Родопската област количествата на валежа ще достигат и надминават на места 50-100 л.кв.м.
А през следващите няколко дни минимални температури ще са твърде ниски, в повечето райони между минус 15 и минус 20 градуса, а на места и по-ниски.

Още новини