Начало Новини Актуално Николай Тонев се отказа от дело за връщането му на кметския пост

Николай Тонев се отказа от дело за връщането му на кметския пост

Актуално

На 12 март временно отстраненият кмет на Община Гълъбово Николай Тонев направи неочакван ход, като се отказа от заведено от самия него дело за възстановяването му на длъжност. На 19 март т.г. се навършват шест месеца, откакто Тонев беше отстранен от кметския пост заради водени разследвания по два случая за длъжностни престъпления. Той атакува няколко пъти безуспешно наложената му принудителна мярка в Окръжен съд - Стра Загора, и Апелативен съд - Пловдив.

Магистратите обаче отказваха с мотива, че възстановяването му на кметския стол може да попречи на следствието.
Пред съдия Спасена Драготинова в петък Николай Тонев заяви, че досега е правил опити за възстановяване, тъй като според някои юристи отсъствието му повече от шест месеца водело автоматично до нови избори. Той обаче се убедил, че законът не се отнася за случаи като неговия и за да не пречи на следствието прекратява делото. Разследването, което се води от Окръжна прокуратура - Пловдив, пък било удължено до месец май.
"Приветствам решението на Николай Тонев", заяви пристигналият от града на тепетата прокурор Георги Димитров. В залата стана ясно още, че защитата на отстранения кмет - адв. Красимир Елдъров, е внесъл молба за смяна на съдия докладчика по делото Спасена Драготинова, тъй като тя вече два пъти преди това се е произнасяла по казуса.
Пред журналисти Николай Тонев каза, че преди няколко дни е изчел голяма част от събраните срещу него материали и че прокуратурата няма никакви основания да му предяви обвинения. Общината била проверявана от кого ли не, дори от Сметната палата, и не били открити нарушения и за 10 лева. Тонев заяви,че ако искал да печели от поста си, то нямало да създаде общинска фирма "Благоустройство и комунално стопанство", в която работили 450 човека, а да прехвърля всички поръчки на негови фирми, пише вестник Старозагорски новини.
На въпрос за повдигнатите му обвинения Тонев каза, че едното е поради съвпадение на имена и той няма нищо общо със случая, а другото - за ограниченото движение по опасен мост. "Обвиняват ме, но вече шест месеца никой не е отменил забраната. А аз съм я наложил, защото мостът може да падне. Ами ако падне, кой ще носи отговорност? Във всеки случай няма да съм аз", коментира Тонев.
Продължителното му отсъствие от Общината създавало много проблеми по стартирането на 3-4 по-големи и още няколко по-малки проекта, подчерта временно отстраненият кмет. Най-сериозно било положението с ремонтите на разбитите улиците и инфраструктурата. Другите неща вървели, тъй като създадената администрация можела да работи не 6 месеца, а 6 години и без него. Той изрази надежда,че ще се завърне в кметския кабинет и на предстоящите местни избори за него щели да гласуват не 80%, както през 2007 г., а 90 на сто.

Още новини