Начало Новини Актуално Николай Тонев пак се размина с кметския стол

Николай Тонев пак се размина с кметския стол

Актуално

Спешна операция на адвоката на временно отстранения от длъжност кмет на Гълъбово Николай Тонев попречи да бъде даден ход на делото, в което градоначалникът за пореден път иска да бъде възстановен на работа. В заявление до съдебния състав, ръководен от съдия Спасена Драготинова, Тонев пише, че не желае и няма възможност да упълномощи друг защитник.

Това е петият опит на Тонев, след като на 18 септември 2009 г. Окръжен съд - Стара Загора, го отстрани временно от кметската длъжност заради разследване на Пловдивската прокуратура за извършени длъжностни престъпления, пише вестник Старозагорски новини.
Вчера Тонев не се появи в съдебната зала в Стара Загора и делото беше отложено за средата на март. Ако и тогава съдът откаже да го възстанови, под въпрос е по-нататъшното му кметуване. Според някои юристи шест месеца след отстраняването Тонев автоматично отпада от играта и в Гълъбово трябва да бъдат насрочени извънредни избори. Други пък са на мнение, че отсъствието му от работа не е по негова вина, а по вина на прокуратурата и в този случай не могат да се прилагат клаузите на чл. 42 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Там е отбелязано, че правомощията на кметовете се прекратяват поради подаване на оставка, заболяване за повече от 6 месеца или смърт, влязла в сила присъда лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, при упражняване на търговска дейност и т.н. Казусът "Николай Тонев" обаче не се вмества в нито едно от условията и вероятно неговата специфичност ще предизвика юридически тълкувания.
От Окръжна следствена служба - Пловдив, информираха, че разследванията на дейността на Николай Тонев и ръководената от него общинска администрация продължават. Финалът на продължаващата вече половин година сага най-вероятно щял да бъде след месец.

Още новини