Начало Новини Актуално Николай Младенов става външен министър, а Аню Ангелов - на отбраната

Николай Младенов става външен министър, а Аню Ангелов - на отбраната

Актуално

На пресконференция министър-председателят Бойко Борисов оповести, че Николай Младенов ще бъде предложен за поста външен министър. Това ще стане след като премиерът се върне от Германия. Министерството на отбраната пък ще бъде оглавено от заместника на Младенов - Аню Ангелов. В началото на декември 2009 г. вече бившият външен министър на България Румяна Желева заяви пред журналисти, че наследникът й ще е умен и красив.

Тогава това изказване автоматично насочи към военния министър Николай Младенов, който бе номиниран за поста преди да поеме МО. Последният обаче отрече, като посочи, че не е във военното ведомство за 4 месеца, а за 4 години, предаде actualno.com. Сред другите спрягани имена за поста беше това на зам.-министъра на външните работи Марин Райков. Наскоро името на Николай Младенов бе споменато и като евентуален вариант за еврокомисар, след като Румяна Желева се провали на изслушването в Европейския парламент.

Кой е Николай Младенов?
На 27 юли 2009 г той бе избран за министър на отбраната от 41-то Народно събрание на Република България.
В периода 2007 - 2009 г. Николай Младенов е член на Европейския парламент. Участва в Комисията по външна политика и подкомисията й по сигурност и отбрана, и в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Председател е на Делегацията за връзки с Ирак и член на делегациите за отношения с Израел и Афганистан.
От 2005 г. е консултант на Световната банка, Националния демократически институт, Международния републикански институт, както и други международни организации в Югоизточна Европа и Близкия Изток, включително Египет, Ирак, Афганистан, Йемен и Мароко.
От 2001 до 2005 г. Николай Младенов е народен представител в 39-то Народно събрание, където е заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на Комисията по сигурност и отбрана. В този период е и представител в Европейския конвент за изработването на европейската конституция.
Работил е за фондация „Отворено Общество" в България и Югоизточна Европа, бил е наблюдател на изборния процес в Албания, Босна и Херцеговина, Украйна и Пакистан. През 2008 г. е оглавявал мисията наблюдатели на Европейския съюз за изборите в Гана.
Николай Младенов има магистърска степен по военни науки от Кралския колеж в Лондон и магистърска степен по международни отношения от Университета за национално и световно стопанство в София. Говори английски, френски и руски език.

Още новини