Начало Новини Актуално Николай Младенов става изпълнителен директор на Загорка АД

Николай Младенов става изпълнителен директор на Загорка АД

Актуално

Николай МладеновНиколай Младенов ще бъде новият изпълнителен директор на Загорка АД. Настоящият мениджър по продажбите поема по-високия пост в пивоварната компания от 15 март 2013 година. Начело на Загорка АД Младенов ще има отговорността да утвърждава лидерската позиция на компанията на бирения пазар и да надгражда върху постиженията ѝ.

Той ще продължи да развива положителното представяне на трите стратегически марки – Загорка, Хайнекен и Ариана, както и иновациите, съобщават от пивоварната.

Новото назначение на Николай Младенов илюстрира възможностите, които Загорка АД предлага на младите таланти за професионално и кариерно развитие до най-високо управленско ниво. Той започва кариерата си в компанията през 2000 г. в отдел Продажби. През 2003 г. заема длъжността Мениджър продажби – канал Заведения, следва ролята на Мениджър търговски маркетинг, в която полага основите на тази функция в компанията. През 2008 г. се присъединява към екипа на Diageo  като Търговски мениджър за България и скоро след това е на позицията мениджър за България, Сърбия и Черна Гора − регион, който постига най-доброто представяне в цяла Централна и Източна Европа. През 2011 г. Младенов се завръща в ЗагоркаАД като Мениджър продажби и изиграва важна роля за възхода на компанията през изминалата година. В резултат от неговата работа Загорка АД постига ръст на пазарния си дял в канал Модерна търговия и става лидер в този сегмент. Николай Младенов инвестира в изграждането на професионални умения и в повишаване на нивото на ангажираност в отдел Продажби, което достига до 92% през 2012 г. Вследствие, това рефлектира върху ръста на продажбите и пазарния дял на компанията през изминалата година.

Настоящият изпълнителен директор Рууд ван ден Ейнден продължава своето професионално развитие в Централния офис на HEINEKEN в Амстердам, Холандия, в структурата на Глобален отдел Продажби.

През 2009 г. Рууд ван ден Ейнден е назначен на позицията изпълнителен директор на Загорка АД в България. Заедно с екипа си той управлява умело компанията през предизвикателния период на икономическа криза и успява да гарантира стабилен растеж на пазарния дял и доходност на компанията през 2012. През последните няколко години Загорка отбелязва изключителни резултати в развитието на иновациите, процесите в производството и ангажираността на служителите.

 

С ПАЗАРЕН ДЯЛ ПО ПРИХОДИ ОТ 35,7%* ЗАГОРКА АД ЗАТВЪРЖДАВА ВОДЕЩАТА СИ ПОЗИЦИЯ

Загорка АД постигна отлични резултати през изминалата 2012 година и засили водещата си позиция с пазарен дял по приходи от 35,7%. Въпреки трудните и предизвикателни години, в които икономическата криза повлия на пивоварния бранш, компанията успя да запази стабилната си водеща позиция.

Представяне на компанията и портфолиото

Успехът е резултат от няколко основни фактора – добре развитото портфолио от местни и международни марки, инвестициите в пивоварната и развитието на човешките ресурси в организацията. Растежът на компанията, нейната стабилност и благосъстояние се дължат на доброто представяне на стратегическите марки Загорка, Ариана и Хайнекен.

Основен принос за високите нива на продажби има Ариана, която от 2009 година насам е най-продаваната бира в страната ни и отбелязва ръст от 6% през изминалата година. В края на 2012 продажбите на Ариана надминаха 1 000 000 hl – за сравнение, през 2000 г. Загорка АД достига за първи път такива обеми, а сега ги реализира само с една от марките в портфолиото си. Марката Ариана Тъмно, част от портфолиото на пивоварната, е най-продаваната в сегмента на тъмните бири, а иновацията Ариана Радлер стана лидер в сегмента на бирените миксове.

Изминалата 2012 бе успешна и за водещата марка Загорка – тя отбелязва ръст в обемите си на продажби от 23%. В съзвучие с нуждите на консуматорите и развиващите се пазарни тенденции през май марката лансира нова опаковка – PET бутилка от 2 л. Пивоварна Загорка отбеляза своята 110 годишнина с редица активности на пазара, сред които се отличават юбилейни опаковки (кен) на едноименната марка, станали обект на колекционерство.
През 2012 Хайнекен бе най-бързо растящият стратегически бранд в портфолиото на компанията – с двуцифрен ръст на продажбите спрямо предходната година. Oсновни причини за успешните резултати са добрата дистрибуция, запомнящата се и изненадваща рекламна комуникация и активациите на локално ниво.
Освен отличното пазарно представяне, стратегическите марки на компанията бележат успех и във Facebook – Ариана и Загорка са бирените брандове с най-много фенове в социалната мрежа, съответно с повече от 122 000 и 114 000 фена.

Компания Загорка АД е лидер в каналите Модерна търговия и Заведения през 2012.

Иновации и качество

През 2012 фокусът на компанията продължи да бъде върху иновациите. След като през 2011 на пазара бе представен продуктът без аналог в страната ни – Zagorka Rezerva 2011, пивоварната продължи с успешните иновации и в началото на летния сезон лансира Ариана Радлер и Zagorka Fusion. Тези иновативни продукти създават предпоставки за разширяването на категорията и поддържат интереса на консуматора. Ариана бе и първата марка в страната, която пусна радлер в PET разфасовка, в отговор на нарастващата тенденцията при продажбите на бира в PET опаковки. В края на 2012 Загорка АД представи на пазара новата реколта на Zagorka Rezerva.
Доказателство и за високото качество на марките от портфолиото на компанията са призовете, които бяха присъдени през юни 2012 от Monde Selection. Най-големият международен институт за качеството на потребителски продукти отличи със златни медали Ариана, Ариана Тъмно, Загорка и Zagorka Rezerva.  

Подобрения в производството

През последните няколко години от 2009 насам Загорка АД инвестира в модернизацията на производството в Стара Загора. През 2009 пивоварната се сдобива с нова етикетирка, в периода 2010 – 2012 е реализиран проект за оптимизиране транспорта на малц, през 2011 е инсталирана нова филтрираща линия. През 2012 бяха завършени строителните процеси по изграждането на нов зелен склад за готова продукция, чието официално откриване предстои тази година. Цялостната инвестиция на всички тези нововъведения възлиза на близо 7 000 000 EUR.  През настоящата 2013 предстоят редица нови подобрения, свързани с производствените мощности на пивоварната.
Пивоварната гарантира качеството на своите продукти, безопасността на труда и влиянието върху околната среда чрез сертификатите, които притежава. През изминалата година компанията е ресертифицирана по стандартите ISO 9001:2008 (за управление на качеството), ISO 14001:2004 (за управление на околната среда) и BS OHSAS 18001:2007 (за управление на здравето и безопасността на труда).

Зелена амбиция

И през 2012 ЗагоркаАД реализира активно дейностите от платформата си за устойчиво развитие Създаваме по-добро бъдеще. В нея са заложени редица проекти, насочени към оптимизиране процесите с цел редуциране на използваната енергия и вода в производството, програми за ангажиране на служителите и партньорства за намаляване вредата от прекомерната консумация на алкохол. Компанията постигна следните зелени резултати:

  •   през 2012 са изразходвани с 8% по-малко термална, с 9 % по-малко електрическа енергия и със 7,8% по-малко вода в сравнение с количествата, които са били необходими в производството през 2009;
  •   през 2012 спестени 262 т CO2 емисии от оптимизиране на дистрибуцията;

Компанията продължава с дарителския си конкурс за реализиране на проекти за опазване на околната среда в региона на Стара Загора. Тази година предстои да бъде сертифициран новият зелен склад по BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) – най-широко използваният метод за оценяване на екологичните показатели на сгради от всякакъв тип. Новата придобивка на пивоварна Загорка ще бъде първата сграда, проектирана по този метод, сред 140-те пивоварни компании на HEINEKEN, функциониращи в над 70 страни по света, а също така и сред първите по рода си в България.
-------------
* Всички посочени цифри в текста са по данни на AC Nielsen за 2012

 

Още новини